Двама министри докладваха пред депутатите за водния режим.ВиК Перник е

...
Двама министри докладваха пред депутатите за водния режим.ВиК Перник е
Коментари Харесай

Изборите отложили водния режим в Перник

Двама министри рапортуваха пред депутатите за водния режим.

ВиК Перник е трябвало да работи превантивно за водния режим на Перник. Това стана ясно от чуването в Народното събрание на екоминистъра Нено Димов.

Язовир " Студена " е единственият водоизточник за града. С близо 2,8 милиона кубически метра вода ще се спести на Перник и Радомир при реализиране на капиталовите планове на ВиК Перник.

Заместник-министърът на районното развиване Николай Нанков рапортува, че ВиК дава ежедневни, десетдневни и месечни информации за водните количества в язовир " Студена ". Дружеството е извършил тези си отговорности. Язовирът разчита главно на снеготопенето, изясни той. Той е с размер 25 милиона кубически метра. При 20 милиона кубически метра той прелива, стана ясно още от думите му.

Министерство на регионалното развитие е направило инспекция след сигналите. Оказва се,че ВиК Перник е направило съвсем всичко належащо. Оказва се, че воден режим е трябвало да се вкара по места. Явно поради предизборната акция кметовете отсрочили въвеждането му, по догатката на Нанков.

Кметът на Перник би трябвало да реши кой е най-хубавият воден режим за града. Над 90% са загубите на вода по ВиК мрежата на Перник, стана ясно още от отчета на Николай Нанков.

Ремонтът на язовирната стена няма общо с водния режим. Иначе се търсят разновидности. Единият е язовир " Долна Диканя ". Засега обаче пробите демонстрират, че водата е негодна за пиянство.

Авариите тази година във водния бранш на Перник са се нараснали двойно по отношение на 2018. Над 2700 повреди има тази година, по думите на Нанков. 315000 души в цялата страна са на воден режим. Все по-често се сблъскваме с провокациите на природата, посочи той. Нужна е цялостна замяна на ВиК мрежата на Перник.

Според заместник-министърът на районното развиване няма по какъв начин да се оправим с частични палиативни ограничения. Без ограничения страната ще бъде изправена пред компликацията да обезпечи питейна вода в бъдеще, съгласно него.

Припомняме, че през вчерашния ден перничани щурмуваха постройката на ВиК поради водния режим. След това стана ясно, че язовир " Долна Диканя " не може да се употребява за Перник, тъй като водата е инфектирана със салмонела.

Преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров съобщи, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 година стартира воден режим в района. Той обгръща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим визира към 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички дейности. Според него продължаващото разхищаване на вода ще изчерпи и дребното останало количество от скъпия запас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР