Двама мигранти загинаха, 30 са в неизвестност след корабокрушения край италианския бряг

...
Поне двама души загинаха, а повече от 30 са в
Коментари Харесай

Поне двама души загинаха, а повече от 30 са в неизвестност, след като два кораба с мигранти потънаха край италианския остров Лампедуза, съобщи агенцията по миграцията на ООН в неделя.

Двете лодки са тръгнали от пристанището на Сфакс в Тунис, превозвайки съответно 48 и 42 души.

Италианската брегова охрана извади телата на жена от Кот д'Ивоар и нейното едногодишно бебе.

Италианските власти казаха, че разследват корабокрушенията.

Бреговата охрана спаси 57 мигранти, когато корабите потънаха в събота, на около 23 морски мили (46 км) югозападно на Лампедуза.

Трагедията следва катастрофата с гръцка лодка през юни, която остави най-малко 78 жертви и стотици изчезнали.

Началникът на полицията Емануеле Ричифари, който отговаря за разследването, каза пред местните медии, че трафикантите са знаели, че се очаква бурно море.

„Този, който им е позволил или ги е принудил да напуснат с това море, е безскрупулен престъпник лунатик“, каза г-н Ричифари.

През последните дни италиански патрулни лодки и благотворителни групи спасиха още 2000 души, които пристигнаха на острова.

Но те казаха, че бурното време и лошото качество на лодките продължават да усложняват ситуацията.

Г-н Ричифари, призовавайки трафикантите да спрат, каза: „През следващите няколко дни се прогнозират бурни морета. Да се ​​надяваме, че ще спрат. Това море ги изпраща на клане."

НПО казват, че крайнодясното правителство на Италия е направило задачата им по-трудна, като е прокарало закони, които принуждават спасителните кораби да използват далечни пристанища.

Благотворителните организации предупредиха, че това увеличава разходите им за навигация и намалява времето, през което корабите могат да патрулират в районите на Средиземно море, където подобни бедствия са чести.

Италианското вътрешно министерство каза, че цифрите на миграцията по море са се удвоили тази година до 92 000 в сравнение с 42 600, регистрирани през същия период на 2022 г.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР