Двама мъже убиха съпругите си в центрове за социални грижи

...
Двама мъже убиха съпругите си в центрове за социални грижи
Коментари Харесай

Жените на Балканите и домашното насилие

Двама мъже убиха съпругите си в центрове за обществени грижи в Белград


В Албания от януари до септември полицията е записала близо 3000 случая


В скрито леговище в Белград Александра разказва насилието, на което я подложил сътрудникът й. Подобно на доста дами в балканския район, тя се мъчи да получи помощ от управляващите. „ Един служител на реда съобщи, че не вижда никакви доказателства за малтретиране и че той не е нито доктор, нито психолог, тъй че не може да ми помогне “, сподели 33-годишната сръбска майка пред Агенция Франс Прес.

„ Вашата дума е срещу думата му, няма какво да извършите “, спомня си тя думите на служителя на реда. Преди Международния ден за унищожаване на насилието против дамите, който бе в събота, 25 ноември, деятелите предизвестяват, че бичът на домашното принуждение остава надълбоко затвърден на Балканите и че не се прави задоволително, с цел да бъде спряна тази процедура. „ Полицията реагира постепенно и незадоволително, само че най-лошото е със правосъдната система, която е доста мудна. Съдиите не са задоволително чувствителни към казуса с домашното принуждение “, сподели Весна Станоевич, която се занимава с убежището за жертви на похищения в Белград.

Александра, чието име е променено, с цел да отбрани нейната идентичност, в последна сметка получи помощ, откакто разгласи, че ще повдигне обвинявания, а обществените служби я изпратиха дружно с бебето й в убежището. Но други не са имали подобен шанс. В рамките на една седмица през юли тази година двама мъже убиха съпругите си в центрове за обществени грижи в Белград, което провокира апели за незабавни ограничения за справяне с това принуждение. Един мъж преби жена си до гибел с камък пред техните трима сина, което се случило, когато той за първи път видял фамилията си откакто излязъл от пандиза. Няколко дни по-късно мъж умъртви брачната половинка си с хладно оръжие и удуши техния четиригодишен наследник, а в това време рани трима обществени чиновници, пробвали се да го спрат. От юни нов сръбски закон планува санкции за управляващите, които не се намесват сполучливо при случаи на домашно принуждение, само че деятели споделят, че служителите на реда нямат съвсем никаква подготовка за дейности при такива случаи и правосъдните процедури към момента са прекомерно мудни.

Според сръбската мрежа „ Жени против насилието, коалиция от неправителствени организации “ 33 дами са били убити предходната година в страната с население към седем милиона души от злонамерени сътрудници или членове на фамилията от мъжки пол. От босненското министерство за правата на индивида споделят, че повече от половината дами и девойки на възраст над 15 години са били жертви на някаква форма на принуждение. Близо 70% от дамите са претърпели домашно принуждение в Косово, сочи анкета на Косовската женска мрежа от 2015 година А в Албания от януари до септември полицията е записала близо 3000 случая на домашно принуждение и е издала 1643 заповеди за отбрана при население от 2,8 милиона души. В тези страни деятелите споделят, че имат вяра, че същинската степен на злодеянията не е известна заради незадоволително докладване на случаите заради неналичието на поддръжка и информираност.

„ Малцинствата в Албания през днешния ден са към момента значително повлияни от патриархалния модел, поставящ мъжа в позиция на владичество над покорната жена “, сподели Ана Ручи от Refleksione, женска асоциация в Тирана. Женските групи в страните от някогашна Югославия настояват, че бедността и контузията от Балканските войни през 90-те години също са подхранвали домашното принуждение в района. През май Европейският съюз дефинира насилието против дамите като „ един от най-големите обществени въпроси “ на Балканите, като започва с Агенцията на Организация на обединените нации за дамите план за повишение на осведомеността по въпроса и овластяване на дамите и девойките. Миналата година се разпространяваше онлайн видео на момиче в град Раховец, западно Косово, което беше ритано и влачено покрай гимназията – до момента в който тя беше доведена до положение да не може да върви – от чичо си, който е преподавател в учебното заведение. Местните полицейски чиновници омаловажиха случая и основният преподавател сподели, че това е фамилен въпрос. „ Косовското общество през годините е приело използването на домашно принуждение като форма на обучение и дисциплиниране за децата “, споделят от Косовската женска мрежа – група от правозащитни организации.

Подобни терзания се показват в Албания, където от месеци Мерита Доци се опасява да напусне дома си в западния град Фуше-Круйе. Тя отивала на работа при започване на юли, когато някогашният й брачен партньор се появил зад тила й и почнал да я бие с парче арматура, сподели тя пред Агенция Франс Прес, показвайки синините по главата и тялото си. Цялата в кръв, съумяла да стигне до най-близкия полицейски сектор и била откарана в незабавното поделение. Въпреки започването на правосъдно дело против укриващия се някогашен брачен партньор и издаването на четири заповеди за отбрана от управляващите, тя сподели, че не е получила никаква сигурност.

През август албанският арбитър и майка на три деца Филдез Хафизи беше убита от някогашния си брачен партньор, макар че беше призовала полицията и правосъдните управляващи за помощ. „ Смъртта на една съдийка, която знае всички принадлежности на закона, само че не може да ги употребява за отбрана на живота си, е обезкуражаващо за дамите, които не познават закона “, сподели Вьолца Меце, юрист по човешките права.

В убежището в Белград Доци и синът й се редуват да пазят през нощта, и до вратата държат секира, при положение, че някогашният й мъж се опита да се върне, с цел да я убие. „ Все още съм застрашена и няма полиция, няма съд, няма прокуратура, никой не прави нищо. Кога ще се намесят, когато съм мъртва ли? “, пита тя.

(БГНЕС)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР