Двама ЛГБТ активисти са осъдени на смърт в Иран, съобщиха

...
Двама ЛГБТ активисти са осъдени на смърт в Иран, съобщиха
Коментари Харесай

Иран осъди на смърт двама ЛГБТ активисти

Двама ЛГБТ деятели са наказани на гибел в Иран, оповестиха правозащитни групи.

Съд в Урмия призна за отговорни Захра Седики Хамедани, на 31 години, и Елхам Чубдар, на 24 години, за „ корупция на Земята “.

Организацията за правата на индивида Hengaw заяви, че те са упрекнати в поощряване на хомосексуалността, поощряване на християнството и другарство с медии, които се опълчват на Ислямската република.

По-късно иранското правораздаване удостовери присъдите, само че сподели, че те са свързани с трафик на хора, а не с активизъм.

„ Противно на новините, оповестени в киберпространството и популяризираните клюки, тези двелица са упрекнати в машинация и привличане на дами и млади девойки и трафика им в една от страните в района “, заяви новинарският бюлетин на правосъдната власт Mizan.

Регистрираният в Норвегия " Hengaw " сподели, че Седики Хамедани, известнасъщо като Саре, е от популации най-вече с кюрди град Накаде в провинция Западен Азербайджан, която граничи както с Турция, по този начин и с Ирак.

Amnesty International по-рано яописа като „ бранител на правата на индивида, неподходящ на пола си “, аспоред саматанеяе била арестувана „ само по отношение на нейнатареална или хипотетична полова ориентировка и полова еднаквост, както и с нейните изявления в обществените медии и изказвания в отбрана на ЛГБТправа “.

Би Би Си оповестява, че тя е била задържана през октомври 2021 година от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC), до момента в който се опитвала да премине в Турция, с цел да потърси леговище.

Твърди се, че Хамедани е била принудително изчезнала в продължение на 53 дни, през коитоагент на IRGC я е подложил на „ интензивни разпити, съпроводени от словесно принуждение “ и „ заплашил да я екзекутира или по различен метод да я нарани и да отнеме попечителството над двете й дребни деца ".

Този януари Седики Хамедани беше изправена пред прокурор в Урмия, най-големият град в Западен Азербайджани й беше казано, че е упрекната в „ разпространяване на корупцията на Земята “, в това число посредством поощряване на хомосексуализма, другарство с враждебни медии и поощряване на християнството, съгласно Amnesty.

Групата сподели, че първите две обвинявания произтичат от нейната обществена отбрана на правата на ЛГБТ в обществените медии и появяването й в документален филм на Би Би Сиот май 2021 година за малтретирането, на което са подложени ЛГБТ хората в полуавтономния район Кюрдистан в Ирак, където тя е живяла.

Според иранското законодателство еднополовото полово държание е престъпно закононарушение, като наказванията варират от бичуване до смъртна присъда.

Обвинението в поощряване на християнството беше за носене на огърлица с кръст и посещаване на домашна черква в Иран преди няколко години, добави Amnesty.

Граждани, които не са приети за християни, зороастрийци или евреи, не могат да вземат участие в обществено религиозно изложение в Иран.

Преди да се опита да напусне Иран, Седики Хамедани записа видео, в което сподели: „ Искам да знаете какъв напън устояваме ние, ЛГБТ хората. Рискуваме живота си поради страстите си, само че ще намерим същинската си същина!Надявам се, че ще пристигна денят, когато всички ще можем да живеем на независимост в нашата страна. "

" Сега пътувам към свободата.Ако не съумея, ще дам живота си за тази идея “, написа тя.

" Hengaw " не даде никакви детайлности за Елхам Чубдар, като се изключи че сподели, че е от Урмия.

Базираната в Германия Иранска мрежа за хомосексуални и транссексуални лица (6-Rang) също удостовери смъртните присъди за двете активистки и прикани задграничните държавни управления да окажат напън върху Иран да ги освободи.

„ Това е първият път, когато жена е наказана на гибел в Иран поради половата си ориентировка “, сподели говорителката Шади Амин пред Агенция Франс Прес.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР