Двама лекари са предадени на съд за причиняване на смърт

...
Двама лекари са предадени на съд за причиняване на смърт
Коментари Харесай

Двама лекари отиват на съд за смъртта на 16-годишна пациентка

Двама лекари са предадени на съд за причиняване на гибел на пациентка, заяви Софийската апелативна прокуратура. Това са доктор П.Ш., шеф на ортопедичното поделение и д-р И.К., експерт по хирургия от МБАЛ " Иван Скендеров " в Гоце Делчев. Обвинителният акт против лекарите влиза в съда 6 години и половина след гибелта на детето.

На 29 юни 2013 година 16-годишната М.Т. паднала с колелото си и се наранила. На идната заран момичето отишло с майка си в незабавния кабивет в Гоце Делчев, откъдето я изпратили за консултация със експерт. В болничното заведение в града момичето било прегледано от доктор П.Ш. и признато в отделението по ортопедия и травматология. В деня на приема, който се паднал неделя, не било извършено никакво лекуване.

След проучвания и съвещания със експерти, на 2 юли доктор Ш. операрал момичето с локална анестезия, като доктор К. асистирал. Състоянието на пациантката обаче се влошавало с всеки минал ден. Тя вдигала температура, оплаквала се от мощни болки, краката й променяли цвета си, само че доктор Ш. я уверил, че всичко е наред, описват от прокуратурата.

На 5 юли момичето било оперирано по неотложност и било уговорено да бъде трансферирана в детската хирургия на „ Пирогов “ за по-нататъшно лекуване. Един час по-късно детето било изписано от болничното заведение в Гоце Делчев, без да е отразено положението му, с влошени параклинични индикатори и без обезпечен профилиран превоз с съпътстващ медицински личен състав.

При постъпването й в „ Пирогов “ М.Т. била в извънредно тежко общо положение. След проведено лечение детето било изписано на 9 август. На 23 август още веднъж се върнало в болничното заведение. Шест дни по-късно детето било открито от майката в безсъзнание. Реанимацията не дала резултат и момичето издъхнало.

Спорде експертизата по делото гибелта на пациентката е настъпила в резултат от " хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до неочакван срив на сърдечно – съдовата система ". Забавяне на антибиотичното лекуване и неизвършване на проучвания при обработка на раната е установения значителен пропуск, който е в директна причинна връзка с настъпилите затруднения и гибелта на пациентката.

Според прокуратурата П.Ш. и И.К. не са диагностицирали и лекували момичето съответно. Не са направени задоволително проучвания, а раната й е зашита прекомерно рано, което е причина за развиване на анаеробна зараза.

От прокуратурата оповестяват още, че има в пациентското досие на момичето има неистинен документи. Тази част от делото е отделена и предадена на Районната прокуратура в Гоце Делчев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР