Двама квестори в КТБ са обвинени за умишлена безстопанственост в

...
Двама квестори в КТБ са обвинени за умишлена безстопанственост в
Коментари Харесай

Двама квестори в КТБ обвинени за щети

Двама квестори в КТБ са упрекнати за умишлена занемареност в изключително огромни размери и нанесена вреда от над 1 млн. лева Това оповестиха от Софийската градска прокуратура (СГП).

Станислав Лютов и Елена Костадинчев ще дават отговор за това, че от 20 август 2014 година до 6 ноември 2014 година като квестори в КТБ в съучастничество, съзнателно и при изискванията на продължавано закононарушение, не са положили задоволително грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество. Така ощетили Фонда за гарантиране на влоговете в банките с над 1 млн. лева

“Това процесуално-следствено деяние е резултат от едно дълготрайно и интензивно следствие, в хода на което са събрани голям брой документи, извършени са разпити на очевидци, назначени и направени са сложни експертизи, съобщи преди дни в изявление пред “Труд ” Емилия Русинова във връзка подготвяното обвиняване.

Квесторите влязоха в банката откакто Българска народна банка я сложи под специфичен контрол. Останаха там до оповестяването й в неплатежоспособност, а след тях бяха назначени синдици. Според обвиняването Лютов и Костадинчев са разпоредили осчетоводяване на предварителното преустановяване на 9 контракта с фаворизиран лихвен %, макар че те не попадат под закрилата на Закона за гарантиране на влоговете. По този метод притежателите на такива депозити са получили обезпечената сума от фонда, без да имат право на това.
Лютов и Костадинчев са с мярка “подписка ”. Ако бъдат приети за отговорни, те могат да получат от 3 до 12 година затвор. Делото против тях ще се води настрана от мегапроцеса в спецсъда, по който са подсъдими банкерът дезертьор Цветан Василев и още 17 финансисти и чиновници на КТБ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР