Двама критици на Кремъл се обединиха днес, за да попречат

...
Двама критици на Кремъл се обединиха днес, за да попречат
Коментари Харесай

Критици на Кремъл се обединиха, за да попречат на руската кандидатура за шеф на Интерпо

Двама критици на Кремъл се сплотиха през днешния ден, с цел да попречат на възможен избор на руснак за идващ президент на Интерпол, тъй като по думите им се притесняват, че Москва може да злоупотреби с поста и да преследва свои съперници, съобщи Ройтерс.

"Назначаването на подобен човек за началник на интернационалната полицейска организация освен ще накърни репутацията на всички страни членки на Интерпол, само че ще донесе със себе си и сериозна опасност за тези, които може да бъдат считани за евентуални жертви на политически преследвания ", сподели някогашният петролен магнат Михаил Ходорковски на обща конференция в Лондон с родения в Съединени американски щати финансист Уилям Браудър.

През 2013 година Ходорковски беше опрощение от съветския президент Владимир Путин, откакто прекара десетилетие в пандиза за машинация, обвиняване, за което Ходорковски твърди, че е скалъпено, с цел да бъде осъден за това, че е финансирал политическата съпротива на Путин.

Браудър, който е отпред на капиталовият фонд "Хермитидж кепитал " поведе акция против корупцията и за наказване на представителите на съветските управляващи, които съгласно него са виновни за гибелта в московски затвор през 2009 година на юриста Сергей Магнитски.

"Ако руснак стане президент на тази организация, този руснак ще следва напътствията на Владимир Путин ", сподели Браудър, който преди поддържаше Путин, след което стана един от най-непримиримите му интернационалните критици. "Да се сложи подобен представител отпред на най-важната интернационална организация за битка с престъпността е все едно да се сложи мафията отпред ", сподели Браудър.

Вчера съветската прокуратура съобщи, че подозира Браудър в разпореждане на поредност убийства, в това число това на Магнитски. Финансистът дефинира това като неуместно изказване.
Утре 194-те страни, членуващи в Интерпол, ще гласоподават в Дубай за нов началник на организацията. Победителят ще довърши четиригодишния мандат на предходния й началник, китаеца Мън Хунвей, от който остават две години.

Надпреварата за правоприемник на Мън се политизира, откакто Александър Прокопчук, някогашен генерал-майор от съветското министерство на вътрешните работи, се очерта като един от любимците за поста, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР