Астронавтът на НАСА Франк Рубио и двама космонавти се завръщат на Земята след рекордната за САЩ година в космоса

...
Двама космонавти и астронавт на НАСА се откачиха от Международната
Коментари Харесай

Двама космонавти и астронавт на НАСА се откачиха от Международната космическа станция рано в сряда и се насочиха към кацане в степта на Казахстан, за да затворят неочакван едногодишен престой в космоса, най-дългият единичен полет в космическата история на САЩ.

С командира на Союз MS-69/23S Сергей Прокопиев наблюдава дисплеите в пилотската кабина, фланкиран отляво от втория пилот Дмитрий Петелин и отдясно от бордовия инженер на НАСА Франк Рубио, руският ферибот се откачи от многопортовия модул "Причал" на космическата станция в 3:55 ч. EDT.

След като се отдръпна на безопасно разстояние от лабораторния комплекс и изчака да стигне до точна точка в космоса, за да започне спускането, космическият кораб се очакваше да изстреля своите спирачни ракети за четири минути и 39 секунди, започвайки от 6:24 сутринта, забавяйки скоростта на кораба от 17 100 мили в час с около 286 мили в час.

изстрелване на замяна -- Союз MS-23/69S -- миналия февруари. Това означаваше, че Прокопиев, Петелин и Рубио трябваше да останат нагоре още шест месеца, за да върнат графика за ротация на руския екипаж обратно.

„На лично ниво беше доста трудно, само защото отсъствах моето семейство и аз знаехме, че ще пропусна някои доста големи етапи, особено за децата ми“, каза Рубио в интервю от орбита за Асошиейтед прес.

„Рождени дни, годишнини, синът ми ще тръгвам към колеж тази година, най-голямата ми дъщеря завършва първата си година в колежа“, добави той. „Опитвахме се наистина много да поддържаме връзка един с друг... Жена ми, децата ми, те са били войници и наистина се справят невероятно добре.

„И как добре, те се справиха с това, за мен беше по-лесно да се съсредоточа върху работата и да се справя с ръката, с която се сблъскахме."

По време на кратка церемония по смяна на командването във вторник, ISS Командирът на Експедиция 69 Прокопиев предаде лабораторията на астронавта на Европейската космическа агенция Андреас Могенсен.

Говорейки с заминаващите членове на екипажа, Могенсен поздрави, като каза: „Вие показахте издръжливост, професионализъм и благодат в лицето на неочаквани предизвикателства и значителна несигурност."

"Едно нещо е да изстреляш в космоса, знаейки, че ще останеш тук горе една година", добави той. "Това е съвсем различно нещо за теб и твоя семейства, за да разберете към края на вашата шестмесечна мисия, че ще прекарате допълнителни шест месеца в космоса. Но вие го поехте на раменете си и се представихте отлично."

Той благодари на Прокопиев, Петелин и Рубио за тяхната „компетентност, всеотдайност и упорита работа", които поддържаха корабостроителната форма на станцията и „ни подготвиха за успех“ в Експедиция 70 на МКС.

„Надяваме се да напуснем космическата станция в толкова добро състояние, колкото го намерихме", заключи Могенсен. „Никой не заслужава повече от вас да се прибере у дома при семействата си."

Прокопиев, Петелин и Рубио бяха заменени от командира на Союз MS-24/70S Олег Кононенко, бордния инженер Николай Чуб и астронавта на НАСА Лорал О'Хара, които пристигнаха на космическата станция на 15 септември.

Могенсен долетя до станцията на 26 август на борда на космически кораб SpaceX Crew Dragon заедно с Жасмин Могбели от НАСА, японския астронавт Сатоши Фурукава и космонавта Константин Борисов.

Руски екипажи за възстановяване, заедно с американски летателни хирурзи и помощен персонал, стояха на мястото на кацане на Союз в Казахстан, за да помогнат на завръщащия се екипаж да излезе от тесния приличен модул, докато телата им започват да се приспособяват към непознатото напрежение на гравитацията след цяла година в безтегловност.

Както всички членове на екипажа на станцията с дълга продължителност, и тримата мъже прекарваха около два часа на ден в упражнения, за да останат във възможно най-добрата форма. Въпреки това Рубио каза, че вероятно ще им отнеме няколко месеца, за да си върнат сухоземните крака.

„Вашият вестибуларен апарат вероятно е най-засегнат“, каза той. „И след това, наистина, това са няколко месеца, за да си възвърнете силата. Нашите треньори вършат страхотна работа, за да ни поддържат във форма тук горе. Но реалността е, че ние не стоим, не ходим, ние не понасяме собственото си тегло.

„И така, отнема известно време, за да свикнете костите и мускулите си да правят това постоянно обратно на Земята. Така че ще минат някъде от два до шест месеца, преди да кажа, че се чувствам нормално. , където Рубио ще се качи на борда на самолет Гълфстрийм на НАСА за дългия полет обратно до космическия център Джонсън в Хюстън. Космонавтите ще бъдат откарани до Стар Сити близо до Москва на борда на руски самолет.

Покойният космонавт Валери Поляков държи световен рекорд за най-дълъг единичен космически полет, 438-дневен престой на борда на руската космическа станция Мир през 1994-95 г. Прокопиев, Петелин и Рубио ще се преместят на номер 3 в списъка, точно зад пенсионирания космонавт Сергей Авдеев, който записа 380-дневен престой на борда на Мир през 1998-99 г.

Най-дългият предишен полет в САЩ е извършен от Марк Ванде Хей, който прекара 355 дни на борда на Международната космическа станция през 2021-22 г.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР