Двама кандидати с частен капитал са подали индикативни предложения за

...
Двама кандидати с частен капитал са подали индикативни предложения за
Коментари Харесай

FT: 2 компании с оферти за над €1 милиард за Vivacom

Двама претенденти с частен капитал са подали индикативни оферти за придобиването на Vivacom, написа вестник Financial Times, цитирайки свои източници.

Кандидатите са United Group, притежавана от BC Partners и KKR, както и Providence Equity Partners. Предложението на първата за най-големия български телекомуникационен оператор е €1,1 милиарда, а на втория - €1,05 милиарда. Двете към този момент са почнали дю дилиджънс.

Продажба при тази цена би означавала забележителна облага за Спас Русев, най-големият акционер, и неговите сътрудници, разяснява изданието. Преди по-малко от четири години те получиха оператора против €330 милиона. Източници на FT, свързани с продажбата, чакаха оценка от €1,2 милиарда.
 FT: Vivacom може да бъде продадена против €1,2 милиарда
FT: Vivacom може да бъде продадена против €1,2 милиарда

" Сега е верният миг да продадем ", споделя Спас Русев

Над договорката обаче стои спор за собствеността на телекома. Lazard, наета като съветник по продажбата, както и други заинтригувани лица са получили писма от юристите на Empreno Ventures - капиталова компания, притежавана от съветския предприемач Дмитрий Косарев. Той имаше дял в холдинговата компания, която притежаваше Vivacom преди 2015 година, само че той бе премахнат при оповестяването на дефолт по дълга. Empreno твърди, че търгът е бил " машинация ", а компанията е продадена на изкуствено занижена цена. Русев и съветската банка ВТБ, която също има дял, отхвърлят.

На 5 юли т.г. актуалните притежатели означиха победа, откакто Английският висш съд отхвърли настояването за оборване на собствеността. То бе подадено от Empreno Ventures и LIC Telecommunications SARL.

United Partners е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес и в други страни в района, като разказва себе си като " най-големият различен телеком снабдител в страните, съставящи някогашна Югославия ". Тя бе благосъстоятелност на KKR, само че американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners преди година. Кандидат за нея бе Петр Келнер, който закупи бизнеса на Telenor в района и изиска да купи " Нова телевизия ", само че получи отвод от Комисията за защита на конкуренцията.

Providence също има опит в телекомуникациите и медиите, като има в това число и немската ProSieben.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР