Двама журналисти от Ал Джазира предложили на бизнесдамата Нели Беширова

...
Двама журналисти от Ал Джазира предложили на бизнесдамата Нели Беширова
Коментари Харесай

Българска книга ще бъде филмирана от Ал Джазира

Двама публицисти от Ал Джазира предложили на бизнесдамата Нели Беширова да създадат филм по детската ѝ брошура Умно момче си ти, Тино. Всичко станало напълно инцидентно.

„ В Дубай моят помощник Гасан Насър седеше на една маса с две момчета. Аз се причислих към тях в края на работния си ден и даже не знаех с кого тъкмо беседвам. Той им описа за книгата. Те се оказаха публицисти от Ал Джазира, доста се впечатлиха, настояха да я преведа и на арабски. Имахме концепция те да я филмират, само че този план замря след кончината на Гасан.

Още не мога да преодолея неговата загуба, тъй като аз заобичвам хората, с които работя. Заобичвам и фамилиите им, желая да знам всичко за тях и това не ме натоварва, в противен случай. 8-9 часа от денонощието минават на работното място и в случай че не ти е приятна средата няма по какъв начин да се трудиш с удоволствие”, призна Нели Беширова.

Дамата със непоколебим бизнес в енергетиката и сериозна юридическа специалност стартира да написа като на смешка, е след две издадени книги към този момент е член на Международния ПЕН клуб. Всъщност, концепцията ѝ е да запълни дългите служебни полети със мемоари на случки и мисли, които да съобщи на щерка си като житейски уроци.

По това време Нели пътува много, и осъзнава, че изпуска скъпи моменти от израстването на детето си. Неин сътрудник надниква над рамото й и непринудено предлага „ Защо не ги издадеш тези неща?”. Беширова отхвърля концепцията със размах – въпреки всичко тя не е писателка, а за малчугани се написа най-трудно и отговорно. Идеята отлежава близо година, само че сътрудника упорства.

„ Един ден ми сподели: Виж какво, имам една концепция. Тръгвай си от офиса в пет часа вместо в шест и този един час отделяй, с цел да напишеш книгата”. Аз като седнах и за три дни я завърших. Дори нямаше потребност да го мисля – всичко ми беше в главата. Всичко се изля все едно пишех писмо”, напомня си Нели.

След това Умно дете си ти, Тино като че ли заживява личен живот – издава я със съдействието на УНИЦЕФ, книжката се подарява на хлапета от обществени домове или на многодетни фамилии, които живеят в оскъдност. Четивото към този момент е преведено на британски и арабски.

„ Книгата ми се раздава на деца от доста небогати фамилии, които нямат нищо – нито четка за зъби, нито даже обувки за зимата. Изпратиха ми фотография, от която настръхнах. Видях порутена ромска стаичка, в която има единствено едно дрипаво легло, икона и моята книга до нея, покрита с отпечатъци от мръсни детски ръчички. Толкова благо ми стана. Когато я написах си помислих, че в случай че оказа помощ с един урок на едно дете, съм си свършила работата. Повече не искам”, споделя Нели Беширова, която е издала и епистоларния разказ Любов и его.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР