Двама жандармеристи, мъж и жена, са приети в болница, след

...
Двама жандармеристи, мъж и жена, са приети в болница, след
Коментари Харесай

Масови Сблъсъци С Полицията В Румъния! Стотици Са Ранени!

Двама жандармеристи, мъж и жена, са признати в болница, откакто били обкръжени и пребити от стачкуващи. Други стачкуващи ги защитили от тълпата и ги завели в сигурност при сътрудниците им.

По данни на полицията в Букурещ са протестирали 20 000 души. Хиляди души стачкуваха и в други градове.

По други оценки обаче в митинга на Площада на успеха и прилежащи булеварди са взели участие до 100 000 души. Десетки хиляди са се присъединили в антиправителствени митинги в други градове на Румъния.

Демонстрантите развяваха румънски знамена и флагове на Европейския съюз и скандират " Правосъдие, а не корупция " пред постройката на държавното управление.

Румънците са недоволни от решенията на ръководещите социалдемократи във връзка с правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната организация и от обстоятелството, че водачът на социалдемократите Ливиу Драгня управлява Камарата на депутатите, макар че е наказан на затвор за корупция.

Емигриралите в чужбина румънци поддържаха протестните акции за оставка на лявото държавно управление, а някои от тях дойдоха от други европейски страни, с цел да се включат в демонстрациите.

В чужбина живеят към 3 милиона румънци. Някои от тях споделят, че са напуснали родината си поради корупцията, ниските заплати и безперспективността, отбелязва Асошиейтед прес.

Една от участничките в митинга Алина Петерсон, пристигнала от Гьотеборг, Швеция, съобщи, че отношението към стачкуващите е било враждебно, цитира я БНР:

" Дойдох, тъй като ми пука, тъй като съм румънка и имам деца, баби, дядовци и родители. Дойдох освен поради себе си, а поради всички нас, с цел да създадем нещо, някаква смяна, тъй като не може повече по този начин. Ако у господин Драгня и партията имаше и най-малката диря от достолепие и здравомислие, така чисто и просто би си подал оставка. "

Румънският президент Клаус Йоханис осъди нощес силовата интервенция на жандармерията:

" Осъждам остро бруталната интервенция на жандармерията, мощно превишаваща деянията на множеството хора на Площада на успеха. Опитът да се ограничи волята на хората посредством силова реакция на органите на реда е неоправдателно решение. Министърът на вътрешните работи би трябвало незабавно да даде пояснения за метода, по който се оправи с тазвечершните събития! "
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР