Двама индонезийски журналисти, посредничили в спор за земя между компания

...
Двама индонезийски журналисти, посредничили в спор за земя между компания
Коментари Харесай

Откриха убити двама журналисти в Индонезия

Двама индонезийски публицисти, посредничили в спор за земя сред компания за палмово масло и локални поданици, са открити мъртви с голям брой прободни рани наоколо до ферма в Суматра, съобщи БГНЕС.

Тялото на Мараден Сианипар е открито в сряда в трап покрай палмова ферма в област Лабухан Бату, на осем часа път с кола от столицата на провинция Северна Суматра.

Ден по-късно полицията открива и Маратуя Сирегар в същия регион. И двете тела са покрити с прободни рани.

Разпитани са шестима души, само че не е посочен обвинен, споделя шефът на локалната полиция Агус Дароят.

Журналистите са работили за локален новинарски портал, преди да излязат на свободна процедура през 2017 година. Напоследък стават известни и с активистките си прояви по въпросите, свързани със разногласия за земя.

Преди гибелта си Сирегар и Сианипар работили над акция, с цел да убедят държавното управление да позволи на локалните да работят на противоречива земя.

Индонезийските журналистически асоциации осъдиха гибелта на сътрудниците си и желаеха от управляващите задълбочено следствие.

Много случаи на принуждение против публицисти в Индонезия остават неразкрити, съгласно Независимия алианс на публицистите, отчел най-малко две дузини случаи единствено тази година.

Индонезия се подрежда на 124-то място от 180 страни в Световния показател за независимост на печата през 2019 година, оповестен от „ Репортери без граници “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР