Двама християни, арестувани в Пакистан по обвинение в богохулство

...
Полицията арестува двама християни, обвинени в богохулство в Източен Пакистан
Коментари Харесай

Полицията арестува двама християни, обвинени в богохулство в Източен Пакистан – два дни след като мюсюлманска тълпа изгори църкви и къщи в общността на малцинството – като каза, че двамата мъже са осквернили Корана.

Страници от Корана бяха открити на улица с унизителни коментари, написани върху тях в червено, каза полицията.

Една прикачена допълнителна страница също съдържа имената, адресите и номерата на националните лични карти на обвиняемите, каза началникът на полицията на провинцията Усман Ануар, добавяйки, че полицията разследва всички ъгли за това защо имената и адресите ще бъдат прикачени, новините на Ройтерс съобщи агенцията.

Съд разпореди двамата заподозрени да бъдат задържани в полицията за седем дни за разпит, каза правителствен говорител.

Богохулството се наказва със смърт в Пакистан, но никой никога не е бил екзекутиран. Много обвиняеми са били линчувани от възмутени тълпи.

Бивш губернатор на провинция и министър на малцинствата бяха застреляни за опит да реформират закона за богохулството.

Правозащитни групи казаха, че обвиненията в богохулство понякога се използват за уреждане на сметки. Стотици хора лежат в затвора, след като са били обвинени, защото съдиите често отлагат процесите, страхувайки се от възмездие, ако бъдат сметнати за снизходителни, казват те.

Полицията съобщи, че досега е арестувала 146 души, замесени в нападението срещу християнската общност в Джаранвала в индустриалния район на град Фейсалабад.

В петък служебният премиер Ануар ул-Хак Какар каза, че малцинствата трябва да бъдат защитени на всяка цена, като обеща да предприеме действия срещу онези, които участват в насилие.

„Няма да има никаква услуга. Няма да има страх“, каза той на първото си заседание на кабинета, предавано на живо.

Паравоенни части охраняват общността в източната част на страната, след като тълпата вандализира поне една основна и четири малки църкви и подпали десетки къщи.

Християнско гробище също е било осквернено в близост, казаха жители и лидери на общността.

Атаката продължи повече от 10 часа без никаква намеса на полицията, която беше на мястото, казаха жители и лидери на общността. Полицията отхвърли обвинението, заявявайки, че силите за сигурност са предотвратили още по-лоша ситуация.

Жителите казаха, че хиляди мюсюлмани, водени от местни религиозни водачи, са носили железни пръти, пръчки, ножове и ками по време на бунта.

Стотици християни са избягали от селището и са намерили убежище в близкия квартал.

Разселените семейства започнаха да се връщат по домовете си, каза пред Ройтерс Акмал Бхати, лидер на общността.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР