Двама хакери са задържани за измами за над 2 милиона

...
Двама хакери са задържани за измами за над 2 милиона
Коментари Харесай

Задържани са двама хакери източили 2 млн. лв с фишинг имейли

Двама хакери са арестувани за измами за над 2 милиона лв. , а част от източените пари към този момент са вложени в криптовалути, заяви Българска национална телевизия. Те са от София.

При хакерската офанзива били инфектирани стотици компютри, а течът на данни с изключение на фирмена съдържал и доста персонална информация . Създаденият вирус е бил неосезаем за доста от антивирусните стратегии.

От ГДБОП са почнали да наблюдават двамата хакери преди няколко месеца . Засечени са стотици хиляди фишинг имейла към български консуматори, изпращани от апартамент в предградията на София.

Те били най-често от името на частни правосъдни реализатори, Национална агенция за приходите,,,Пътна полиция ", банки, както и магазини за техника. Примамката най-често била уведомления и призовки . След свалянето на атачмънта компютърът се заразявал с вирус.

" Специфичното в тази ситуация е, че са употребявали спомагателни услуги , които са налични в хакерски конгреси за в допълнение криптиране на самия троянски кон , с цел да може да е трудноразпознаваем от антивирусните стратегии ", сподели комисар Владимир Димитров, шеф на отдел " Киберпрестъпност " при ГДБОП.

По думите му на процедура от към 60 антивирусни стратегии единствено 4,5,6 са разпознавали троянския кон като зловредна стратегия.

Компютрите, които били инфектирани - свързани към специфичен сървър . Така хакерите са си осигурявали денонощен достъп до данни като пароли за онлайн банкиране, фирмени документи, профили от обществените мрежи и електронни пощи.

След това в схемата се появявали финансовите мулета , които най-често били наркозависими или престъпно проявени лица. Сметките се опразвали единствено за няколко часа . От физически лица са теглени най-често суми от 20 до 50 000 лв., а при компаниите от 100 000 до половин милион лв.. До 10 % бил хонорарът за мулетата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР