Двама души загинаха, а 29 бяха ранени, при руски артилерийски

...
Двама души загинаха, а 29 бяха ранени, при руски артилерийски
Коментари Харесай

Войната днес: Двама загиват при руски обстрел на Славянск

Двама души починаха, а 29 бяха ранени, при съветски артилерийски обстрел по украинския град Славянск в отчасти окупираната Донецка област през днешния ден, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на управляващите.

Видеокадри демонстрираха потърпевши жилищни здания, парчета по улиците и подпалени коли.

Украинският президент Володимир Зеленски назова обстрела " тероризъм ".

Междувременно немското списание " Шпигел " заяви, че 18 немски танка " Леопард-2 " (Leopard 2)са пристигнали в Украйна. В същото време украински екипажи приключиха образованието си на танкове " Чалънджър 2 " (Challenger 2) във Англия и се завърнаха вкъщи, с цел да продължат битката против съветската инвазия, съобщи ДПА.
Обстрел на десетина градове и села в Донецка област
През последното денонощие десетина градове и села в Донецка област са били обстрелвани от съветските сили, заяви президентската канцелария. Тя съобщи, че сутринта съветски ракети са блъснали град Авдеевка, при което са потърпевши жилищни здания, хотел и съдилище.

Кметът на Авдеевка Виталий Барабаш сподели, че компании за комунални услуги се изтеглят от разположения на фронтовата линия град, който по думите му " наподобява от ден на ден на пейзаж от постапокалиптичен филм ".

Властите обявиха, че също по този начин са се засилили нападенията в отчасти окупираната Запорожка област, където по тяхна информация са били обстрелвани 14 селища на фронтовата линия.

Контролираната от Украйна част на отчасти окупираната Херсонска област е била обстрелвана 20 пъти от съветската артилерия и авиация, сподели президентската канцелария.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров заяви за няколко детонации в окупирания град, при които е потърпевша постройка, където са разквартирувани съветски военнослужещи.

Назначените от Русия управляващи споделиха, че при артилерийски обстрел в Мелитопол е била отчасти разрушена учебна постройка, няколко други здания са потърпевши и са били ранени четирима индивида.

Руското министерство на защитата съобщи, че съветските сили нападат украинските позиции от шест направления, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Украински военачалник: Запазването на Бахмут е нужда
Командващият сухопътните войски на Украйна през днешния ден съобщи, че войските му не престават да отблъскват мощни съветски офанзиви против град Бахмут и че отбраната му е " военна нужда ", заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Украински военни обявиха, че генерал-полковник Олександър Сирски е работил по време на визитата си на източната фронтова линия, с цел да реши " проблематични въпроси, които пречат на ефикасното осъществяване на бойните задания " и е взел " оперативни решения, ориентирани към подсилване на качествата ни за въздържане и нанасяне на вреди на съперника ".

Няма детайлности и не се показва по кое време е било визитата, само че мненията на Сирски са сигнал за желанието на Украйна да продължи да се бори в Бахмут макар огромния брой жертви там.

" Най-интензивната фаза на борбата за Бахмут продължава. Ситуацията непрекъснато е сложна. Противникът страда от обилни загуби на човешки запаси, оръжия и военно съоръжение, само че продължава да води настъпателни дейности ", сподели той.

Като похвали устойчивостта на украинските сили в " извънредно сложни условия ", генералът уточни:

" Защитата на Бахмут се дължи на военната нужда... Преценяваме всички вероятни разновидности за развиване на събитията и ще реагираме съответно на актуалната обстановка ".

Президентът Володимир Зеленски също посети региона на Бахмут предходната седмица и връчи медали на военнослужещите в символ на морална поддръжка в миг, когато Украйна се приготвя за възможна контраатака след 13 месеца война, напомня Ройтерс. Днес Зеленски посети предните позиции на украинските войски в Запорожие.

Главнокомандващият украинските сили военачалник Валерий Залужний съобщи в събота, че обстановката към Бахмут се " стабилизира ". 

Москва счита завладяването на града за жизненоважно за завършването на завладяването на индустриалния район Донбас в Източна Украйна, което е една от главните й военни цели.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР