Двама души са починали и 43-ма са ранени по време

...
Двама души са починали и 43-ма са ранени по време
Коментари Харесай

Жертви и ранени в Истанбул, над 100 труса, обявена е тревога

Двама души са умряли и 43-ма са ранени по време на земетресението с магнитуд 5.8 по Рихтер, което разклати Истанбул в четвъртък.
Жертвите са умряли от сърдечен удар, а потърпевшите са леко ранени до момента в който бягали, с цел да се спасят. Трусът е траял към 15 секунди и провокира суматоха в Истанбул, като хиляди се втурнаха на улицата, напускайки постройките.
Местните медии оповестяват, че са развалени доста остарели здания, основно по морското крайбрежие.
Сеизмолозите в страната са оповестили паника в очакване на огромното истанбулско земетресение с магнитуд от 7 и половина, изясни проф. Емил Ботев от Българска академия на науките пред "Здраве, България " по NOVA.
При земетресението в Турция от 17 август 1999 г с магнитуд 7,4 сработи един сегмент от Северноанадолския разлом, който се намира източно от Истанбул, а в този момент към този момент работи Северномраморноморския разлом, който също е част от Северноанадолския разлом и който сегмент се очакваше от дълго време да осъществя земетресение с магнитуд по-голям от 7. И това е безпокойството на сътрудниците. Хубавото съмнение е, че това земетресение с магнитуд близо 6 разтоварва малко от тази предстояща от дълго време да се осъществя огромна сила с пагубни последствия, само че те са оповестили паника за очакване на това мощно земетресение. Тъй като в Истанбул, както и в Измит има доста здания, които са издигнати без надзор и дори се твърди, че най-малко пет % са нелегално издигнатите жилища, уточни проф. Ботев пред Българска национална телевизия.
Трусът беше усетен и у нас, само че без последствия.
Според сеизмолога проф. Емил Ботев от Българска академия на науките микроземетресенията на територията на Турция след вчерашния трус, които не са усетени от хората, са повече от 100. „ Има регистрирани към 30 афтършока. Отбелязани са единствено случаите, които са усетени от популацията. Това е магнитуд по-голям от 2.5 по скалата на Рихтер”, уточни той.
Към 1 милион души ще са наранени от най-малко 5 на 100 нелегално строителство в Истанбул, в случай че има такова земетресение, както уточни той. „ България е на повече от 150 км и чакаме не повече от 6-та до 7-ма степен влияние на територията на страната ни, по 12 степенната канара за оценка на интензивността”, добави проф. Ботев.Преди дни земетресение със мощ 4.7 по Рихтер беше записано край турския град Истанбул. Трус със мощ 5,6 по Рихтер имаше в Крит. Преди това Албания беше в суматоха поради мощни трусове, а край Кърджали бе записано събитие със мощ 3,4 по Рихтер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР