Двама души на 24 и 26 години са задържани във

...
Двама души на 24 и 26 години са задържани във
Коментари Харесай

Измамни схеми за източване на банкови карти в интернет набират скорост

Двама души на 24 и 26 години са арестувани във Варна за осъществени измами в интернет, по досъдебно произвеждане формирано в ОДМВР-Сливен под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен, заяви за Българска национална телевизия контрольор Коста Котавов - бранш " ПИП " ОДМВР-Сливен. Задържаните са получавали достъп до банкови сметки на разнообразни консуматори в цялата страна. Измамените са доста, а откраднатите пари са стотици хиляди левове.

" От началото на 2023 година се усилват подадените заявки от жители за достъп до мобилното им банкиране и източване на банковите им сметки. Установи се, че това закононарушение се прави на територията на цялата страна. Посредством фишинг имейли клиенти на банки са заблуждавани и са дали данни на измамниците, с които те са източвали банковите им сметки ", предизвести контрольор Коста Котавов.

По думите му хората би трябвало да са изключително деликатни, когато дават персонални данни в интернет.

" Хората, които правят тези закононарушения са извънредно добре готови и е доста мъчно да им се противодейства. Съветвам хората при приемане на сходен имейл, в който им се желаят персонални данни, пароли, данни от персоналните карти - да не се доверяват. Напомням, че банките не изискват такива данни ", посочи контрольор Костов. Той прикани жителите да бъдат деликатни и с онлайн извършването на покупки, тъй като нарушителите, оперирайки с непознати банкови сметки, са доста изобретателни.

" Трябва да се пазари от тествани уеб сайтове ", поучава инспекторът.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР