Двама души - на 18 и 19 години са задържани

...
Двама души - на 18 и 19 години са задържани
Коментари Харесай

Двама мъже са арестувани в Северна Ирландия заради убийството на журналистка

Двама души - на 18 и 19 години са арестувани по отношение на убийството на журналистката Лайра Маккий, която беше простреляна по време на безредици в Лондондери, оповестява Българска телеграфна агенция като се базира на Ройтерс.

29-годишната журналистка, която пишеше книга за изчезнали младежи по време на траялото няколко десетилетия кърваво принуждение в английската провинция, бе убита в четвъртък, до момента в който бе очевидец на офанзиви на млади ирландски националисти против служители на реда по време на акция. Според служителите на реда Маккий е била улучена, когато въоръжен нападател от екстремистите разкрил огън в посока на пазителите на реда.

Нейната гибел, предшествана от атентат с кола бомба в Лондондери през януари, още веднъж разпали страховете, че дребни екстремистки групички се пробват да експлоатират напрежението, подбудено от английското решение за овакантяване на Европейския съюз.

Политическите партии в Северна Ирландия, които са разграничени сред ирландските националисти, стремящи се към обединяване на английската провинция с Република Ирландия, и юнионистите, които желаят тя да остане в състава на Обединеното кралство, излязоха с общ апел за успокоение. " Убийството на Лайра е офанзива против всички хора в тази общественост, офанзива против мира и демократичните процеси, написа в декларация на водачите на шестте основни северноирландски партии.

Според полицията стрелбата най-вероятно е дело на групировката Нова ИРА - ирландски ултранационалисти, съперници на мирното съглашение от 1998 година, възстановило спокойствието в Северна Ирландия. Същата формация е упреквана и за гърмежа на кола бомба пред съда в Лондондери през януари.

Политици от целия свят жигосаха убийството на младата журналистка. Бившият американски президент Бил Клинтън, изиграл основна роля за постигането на съглашението от 1998 година, сподели, че " сърцето му е разрушено ". " Не можем да зачеркнем последните 21 години на мъчно реализиран мир и прогрес ", написа той в Туитър. Северноирландски политици предизвестиха, че желанието на Англия да напусне Европейски Съюз може да подкопае мирния развой и че всяко връщане на ограничаващи ограничения и уреди по границата сред английската провинция и Република Ирландия ще бъде взето на прицел от екстремистите.

Главният договарящ за Брекзит от Европейски Съюз Мишел Барние сподели през днешния ден, че убийството в Лондондери е " увещание какъв брой нежен е към момента мирът в Северна Ирландия ". В редица градове в Северна Ирландия нощес се събраха стотици на бдение за Маккий, която беше и активистка на придвижването за права на хомосексуалистите. В рядка проява на единение лидерката на основната пробританска Юнионистка партия Арлийн Фостър застана до водача на основната партия на ирландските националисти " Шин Фейн " в мощно националистически регион покрай мястото на убийството, с цел да стачкуват дружно против него
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР