Двама депутати от прокюрдската Демократична партия на народите и един

...
Двама депутати от прокюрдската Демократична партия на народите и един
Коментари Харесай

Трима депутати в Меджлиса бяха лишени от статута си

Двама депутати от прокюрдската Демократична партия на народите и един от най-голямата опозиционна партия – Народнорепубликанската, бяха лишени от статута си на народни представители.

Това са депутатката от ДПН от Хаккяри Лейла Гювен и сътрудника ѝ от Диарбекир Муса Фарисоулларъ и националният представител от Истанбул от НРП Енис Бербероглу. Решението беше прочетено от зам.-председателя на Меджлиса от ръководещата Партия на справедливостта и развиването Сюрейя Сади Билгич посред митинги на опозиционните депутати. От опозицията скандираха „ Долу фашизма “ и „ Право, правда, правдивост “.

Лейла Гювен и Муса Фарисоулларъ бяха наказани на надлежно на 6 и 9 години затвор в развой против кюрдската организация-шапка Съюз на кюрдските общности (КСК), която съгласно Анкара е лице на ПКК.

Енис Бербероглу беше наказан на 5 години и 10 месеца затвор за разкриването, до момента в който работеше като публицист, на оръжейни доставки от страна на турското разузнаване за въоръжени групи в Сирия през 2014 година Присъдата му беше доказана от висшата касационна инстанция през 2018 година, само че осъществяването бе отсрочено заради имунитета му като депутат.

Турска гимназистка е най-младият претендент за народен представител

Въпреки че решенията и по трите проблема бяха оповестени от дълго време, досега не бяха предприемани стъпки за събаряне на депутатския имунитет на тримата. Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу дефинира свалянето на имунитета на Бербероглу като „ тъпчене на националната воля “.

Съпредседателят на парламентарната група на Демократичната партия на народите Мерал Данъш Бекташ назова решението „ прелом “ и разяснява, че ръководещите работят все едно нямат нищо общо с Народното събрание и националната воля.

Бюлент Туран от управлението на парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването съобщи, че решението няма нищо общо с Меджлиса, а става дума за правосъдно решение, ориентирано против хора, които са членове на въоръжена терористична организация и са разкрили държавни секрети, заяви БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР