Двама членове и един служител на подкомисията по сигурността и

...
Двама членове и един служител на подкомисията по сигурността и
Коментари Харесай

POLITICO: Елена Йончева и друг евродепутат са били подслушвани с шпионски софтуер

Двама членове и един чиновник на подкомисията по сигурността и защитата на Европейския парламент са били цел на шпионски програмен продукт в разширяващ се пробив в сигурността на работата на институцията на Европейски Съюз, оповестява Politico.
Френският демократичен член на Европейския парламент Натали Лоазо, която ръководи подкомисията по защита, е била атакувана с израелски шпионски програмен продукт от вида Pegasus, удостовери тя пред POLITICO. Българският социалдемократ, народен представител Елена Йончева, член на подкомисията, също откри следи от шпионски програмен продукт в телефона си по време на инспекция на ИТ сигурността тази седмица, сподели тя. Трети чиновник, чиновник на комитета, също беше ориентиран.
Новите разкрития демонстрират, че рецесията към хакването на телефоните на Европейския парламент се уголемява, откакто POLITICO заяви в сряда, че институцията е поискала от членовете на своята подкомисия по защита (SEDE) да ревизират телефоните си за шпионски програмен продукт.
„ Открити са следи в две устройства “ накараха институцията да посъветва членовете да ревизират телефоните си, сподели заместник-говорителят на Народното събрание Делфин Колард. Този брой към този момент е повишен до три.
Европейският парламент е в нараснала подготвеност за хакерски атаки и задгранична интервенция в навечерието на европейските избори през юни.
Насочването към законодателите на Европейски Съюз поражда опасения по отношение на част от работата на Европейския съюз по извънредно чувствителни въпроси. Подкомитетът играе консултативна и надзорна роля във връзка с сигурността и защитата — които остават главната отговорност на държавните управления на Европейски Съюз — до момента в който Европейският съюз усилва производството на муниции и създава тактики за това по какъв начин най-добре да поддържа Украйна.
Във вторник Йончева направиla рутинна инспекция на своя iPhone в IT службите на Народното събрание. Техници я осведомят, че на или към 30 октомври е осъществена „ тежка офанзива “. Към момента на обявата българският eвродепутат към момента чака разбор дали офанзивата е била сполучлива и какъв злотворен програмен продукт е употребен.
„ Не става въпрос за мен или за някой различен... Като цяло [хакерството] е нещо, което става все по-популярно като инструмент за приемане на нелегитимна информация “, сподели Йончева.
Петима други членове на SEDE, с които се свърза POLITICO, споделиха, че или чакат среща за инспекция на телефоните си, или възнамеряват да създадат това през идната седмица.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР