Двама бивши преподаватели във Варненския Технически университет – професорите Овид

...
Двама бивши преподаватели във Варненския Технически университет – професорите Овид
Коментари Харесай

Двама професори обвиниха в плагиатство ректора на Техническия университет във Варна

Двама някогашни преподаватели във Варненския Технически университет – професорите Овид Фархи и Николай Минчев упрекнаха в плагиатство ректора на висшето образователно заведение проф. доктор Росен Василев. Те са подписали текста на сигнал, изпратена до Министерството на образованието и науката, в която настояват, че цели глави от квалифицираната за отбрана докторска дисертация на Василев са преписани буквално от други научни писания.

" Дисертация се състои от седем глави, са написали в жалбата си Фархи и Минчев. Първа глава има темперамент на встъпление. Втора, трета, четвърта и пета глава са взети от дисертацията на Ивайло Йорданов Неделчев на тематика " Изследване успеваемостта на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса плазмено-прахово наслоение ". В случая не става дума за прилагане на резултати и надграждане над тях, а за

100% безусловно преписване

Втора, трета, четвърта и пета глава от дисертацията на Ивайло Неделчев(цялата дисертация) са показани, като втора, трета четвърта и пета глава в дисертацията на проф. Василев, Произхода на шеста глава не е явен. Седма глава, обаче е преписана от дисертацията на Тихомир Атанасов Доврамаджиев на тематика " Създаване дизайн на остеоинтегруеми дентални имлланти ".

По този мотив рофесорите Фархи и Минчев желаят оставката на Василев. В сигнала си до Министерството на образованието и науката те изясняват също, че мотив за интереса им към наличието на неговата дисертация е станал следния факт:

" Василев е професор в професионално направление " Електротехника, електроника и автоматика " по " Измервателна електротехника " от месец април 2016г., изясняват те. Една година по-късно той показва дисертация в професионално направление " Машинно инженерство ", научна компетентност " Технология на машиностроителните материали " - т.е. в

област, в която не е работил

Този факт самичък по себе си е недоверчив, заради което възбуди в нас интерес какво съставлява тази дисертация ", написа в жалбата.

Междувременно датата 28 юли 2017 година (т.е. утре), избрана за отбрана на докторската дисертация на проф. Росен Василев, се оказа променяна на два пъти през последните месеци.
Първоначално избрания ден е бил 8 септември т.г., сподели инспекция. По-късно той е поправен на 28 юли, а след подаването на сигнала за плагиатство до Министерството на образованието още веднъж е върната първата дата, която и сега е посочена в уеб страницата на висшето образователно заведение.

Днес в отговор на въпроси, заложени от " Дневник ", от просветителното министерство изпратиха следния коментар: " Докато тече инспекцията на ведомството университетът би трябвало да преразгледа периодите за финала на процедурата, с цел да бъдат оптимално изяснени обстоятелствата и да не се допусне

уронване престижа на висшето учебно заведение

поради подбудени от сигнала подозрения за злоупотреби ".

Вероятно тъкмо с това наставление се е съобразил и обвинявания в плагиатство проф. Росен Василев. Днес пред " Дневник " той сподели, че в началото плануваната дата за отбрана на докторската му дисертация фактически е била 8 септември т.г. Но защото членовете на журито свършили работата си по рецензиране на научния му труд много по-рано от плануваните в закона три месеца, той самичък взел решение отбраната му да бъде изтеглена на 28 юли.

" След като научих за сигнала, с моя заповед

върнах остарялата дата

– 8 септември, с цел да дам време на просветителното министерство да свърши работата си по инспекцията ", изясни Василев.

Той сподели също, че научил за сигнал едвам от нощес, само че не желае да го разяснява тъй като в него имало доста погрешни обстоятелства. " Потърсил съм юридическа консултация и ще чуете мнението ми, откакто Министерството на образованието приключи своята инспекция по планувания за това ред ", сподели още ректорът на Техническия университет във Варна.

Овид Фархи има друга версия за аргументите, довели до изтеглянето на отбраната за по-ранна от в началото плануванаъа дата. " Това най-вероятно е направено,

с цел да съвпадне с интервала на летните отпуски

в университета, когато доста от критиците на Василев няма да са на работа и затова няма да имат опция да реагират ", твърди той.

Ректорът Росев Василев разяснява, че с изключение на погрешната информация в сигнала на професорите Фархи и Минчев, той счита да нападна и периода, в който той е трябвало да бъде подаден, защото не бил съгласуван с условията на Закона за развиването на университетския състав в Република България.
.
" Самото обвиняване в плагиатство е прекомерно хлъзгава материя, защото на никое място няма точна дефиниция на това

" що е плагиатство "

сподели ректорът на Техническия университет във Варна. Поискал съм мнението и на други сътрудници, упоменати в текста на въпросния сигнал, а в последна сметка има и правосъдни процедури, в случай че се стигне до там ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР