Двама български бегачи изминаха забележителните 360 км с 26 хиляди

...
Двама български бегачи изминаха забележителните 360 км с 26 хиляди
Коментари Харесай

Екстремните спортове 2-8 септември

Двама български бегачи изминаха забележителните 360 км с 26 хиляди метра позитивна денивелация в надпреварата Swiss Peaks Trail в Швейцарските Алпи. Пирин Галов и Анета Ралчева стартираха на 2 септември, в 13 ч. 360 км е дължина, която за първа година е включена в това съревнование. Системата за следене на състезателите, обаче, претърпя срив още в самото начало. Затова детайлности за представянето на нашите бегачи към този момент няма. Пред БНР Галов и Ралчева оповестиха, че са минали трасето, надлежно за 118 часа и за 129 часа. 
Цялото изявление с двамата ултрабегачи можете да чуете в звуковия файл. 
Победител в 360-километровата отдалеченост е Патрик Бохард, с време 86 ч и 25 мин.
Утре започва Tor des Geants - 340 км, с 24,000 м позитивна денивелация в Италианските Алпи, към долината Аоста. Сред участниците в този ултрамаратон са Константин Атанасов, Никола Николов и Илиян Витков. Очаква се тримата българи да завършат до 15 септември. 
ДУНАВ УЛТРАНа 7 септември беше даден старт на велопрехода Дунав Ултра по най-дългия велосипеден туристически маршрут в България (670 км). Той стартира във Видин и приключва в село Дуранкулак.Тази година форматът разрешава както самостоятелно, по този начин и групово присъединяване, като изискването е всеки колоездач да е 100% на личен ход и на велосипед. Маршрутът минава през 90 обитаеми места и разнообразни забележителности. На няколко основни точки които би трябвало да съберат печати и да стигнат до Дуранкулак до 5 дни след началото. Една от главните цели на велопрехода е да разпространява велотуризма и историческите обекти по поречието на река Дунав.
СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО Пожарна охрана КАТЕРЕНЕОт 6 до 16 септември в Инсбрук, Австрия се организира Световното състезание по спортно катерене за мъже и дами. Над 500 състезатели от 57 страни се състезават в дисциплините компликация, боулдър, скорост и композиция. Участват най-хубавите в надпреварите по катерене. Сред тях е и посоченият за най-хубав катерач в света - Адам Ондра.Първенството е първата инспекция за мъжете и дамите на олимпийския формат - комбинацията (трудност+боулдър+скорост), тъй че ползата е огромен - 173 състезатели ще вземат участие в тройната дисциплинираност. България е показана с двама състезатели в дисциплината боулдър - Петър Иванов и Никола Петров.
В края на предходната седмица Петър Иванов завоюва сребърен орден на Европейското състезание по боулдър за юноши и девойки в Брюксел. Само един опит повече за зона го остави след огромния му противник - Филип Шенк от Италия, в групата на 18-19-годишните. Над 300 катерачи мериха сили на шампионата в Брюксел, измежду тях бяха и 9 български младежи - Стоян Петров, Матей Мицев и Ерика Велев участваха при 16-17-годишните, а при 14-15-годишните страната ни беше показана от Петър Атанасов, Христо Урумов, Димитър Русев, Иван Бончев и Йоанна Недялкова.В групата на 14-15 година Петър Атанасов зае 5-о място. Останалите български състезатели в групата заеха, надлежно: Димитър Русев - 10-о място, Христо Урумов - 20-о място, Иван Бонев - 44-о място, в конкуренцията на 56 състезатели.Голямата изненада е първенецът Грузитис Едвардс от Латвия, за който това беше първи подиум в неговата кариера. В класирането по народи България е на 8-о място.В общото класиране трудност+боулдър+скорост от европейските шампионати през 2018 година Петър Иванов е 1-ви при юношите 18-19 година, а Петър Атанасов - 2-ри в групата 14-15 година
ЗА РЕКОРДА НА БОЖИДАР АНТОНОВ Пожарна охрана КОМ-ЕМИНЕ5 часа е времето, с което планинският бегач Божидар Антонов е подобрил върха на Кирил Николов-Дизела по Ком-Емине от 2015 г. В средата на предишния месец Антонов е минал 600-километровото трасе за 4 дни 8 часа 27минути. Точното време беше обявено едвам в този момент по решение на екипа му. От там обясниха, че са желали да съберат цялата информация и фотоси в късометражен филм. В достижението са били вложени " доста сила и малко пари в превъзмогването на другите компликации по време на прехода. Минимализирнето на екипа и пейсърите (помощните бегачи) очакваше край без почести. Поради тази причина доста наши другари, познати и почитатели нямаха опцията да се допрян до Божидар по време на прехода. Идеята ни беше посредством скромна прожекция да обявим времето на върха... Защото, въпреки върха да се сложи за 4 дни нашите задължения към него продължиха към месец по-късно! " - написаха от екипа на бегача в обществените мрежи. Целта им е била да покажат, че не са нужни големи средства за постигането на една дългогодишна фантазия. Бюджетът на събитието е бил 900 лева Любопитното е, че Божидар се е хранил единствено с храна от растителен генезис и не е вземал добавки.Филмът за приключението по Ком-Емине, който беше показан при започване на седмицата. Той ще бъде оповестен в Интернет с прикрепена виртуална дарителска сметка. С парите ще бъде подкрепено построяването на изгорялата през 2017 година хижа Кашана. 
АЛИПНИЗЪМ Сноубордистът Владимир Павлов разгласи, че не е събрал нужните средства, с цел да замине този сезон за Хималаите. Плановете му да изкачи без спомагателен О2 8-хилядния връх Шиша Пангма и да се спусне от него с ръб остават за следващата година. 37-годишният българин продължава акцията за набиране на средства. Той желае да бъде първият човек в света, който кара сноуборд от този връх, както и първият българин, който се спуска със сноуборд от над 8000 метра.Двама съветски алпинисти възнамеряват да се спуснат със ски от 8-хилядния връх Анапурна в Хималаите. Тази седмица Виталий Лазо и Антон Пуговкин оповестиха детайлности по плана си, назова “Фрийрайд в зоната на гибелта ”. Те желаят за 2,5 години да изкачат петте най-високи върха в света (Манаслу, Анапурна, Нанга Парбат, Еверест и К2) без спомагателен О2 и да се спуснат със ски. Целта на този некомерсиален план е да насърчи чистия състезателен алпинизъм и да покаже до каква степен могат да стигнат човешките благоприятни условия на сходни височини.Миналата година двамата руснаци изкачиха Манаслу (8163 м) без спомагателен О2 и се спуснаха със ски от самия връх. 
Във вторник към връх Манаслу в Хималаите отпътува полска експедиция. 7 алпинисти ще пробват да изкачат в алпийски жанр осмия по височина връх на планетата по североизточната му стена, по маршрута на именитите свои сънародници Артур Хайзер и Йежи Кукучка от 1986 година
Чешките алпинисти Марек Холичек и Томаш Петричек се наложи да прекратят офанзивата си на Нанга Парбат, откакто доближиха точка на 300 метра под 8-хилядния връх. Двамата изкачваха в продължение на 6 дни по Рупалската стена. През това време те изгубиха съвсем всико от багажа си. Чехите възнамеряваха да изкачат върха по Рупалската стена без спомагателен О2 и да се спуснат от запад по Диамирския скат. По същия маршрут през 1970 година минават братята Меснер - за Гюнтер Меснер това нанагорнище се оказва последно, а за трансформиралия се по-късно в най-хубавия планинар в света Райнхолд Меснер се оказва началото на безкрайни обвинявания за гибелта на брат му.Швейцарският планински лидер Андреас Щайндл е сложил в края на август нов скоростен връх за нанагорнище и слизане от 4-хилядния връх Матерхорн през ръба Хьорнли, стана ясно преди дни. Щайндл е стартирал от църквата в Цермат и е финиширал за 3 часа и 59 минути. Това е с 20 минути по-бързо от досегашния връх, който беше подложен преди 7 години, още веднъж от него. 29-годишният швейцарец е роден точно в Цермат и има 88 изкачвания на Матерхорн.
79-годишният испанец Карлос Сория се връща при Дхаулагири, Хималаите в финален опит да изкачи върха. За последните близо 3 десетилетия Сория съумява да стъпи на 12 от 14-те най-високи върха на планетата и желае да стане най-възрастният човек, събрал така наречен " Хималайска корона ". 10 от осемхилядниците испанецът изкачва на възраст над 60 години. Остават му Шиша Пангма и Дхаулагири. Забележителното е, че това е девети опит на Сория да изкачи Дхаулагири. Испанецът към този момент разгласи, че това ще е и последният му. Сория няма спонсор и самичък финансира експедицията си. Ако успее да изкачи върха тази есен, през пролетта ще нападна и Шиша Пангма, последният от " Хималайската корона " за него. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР