Двама българи са задържани в Босилеград тази събота. Това се

...
Двама българи са задържани в Босилеград тази събота. Това се
Коментари Харесай

МВнР към Сърбия: Какви са причините за арестите на българите?


Двама българи са арестувани в Босилеград тази събота. Това се показва в позиция на Министерство на външните работи на Република България (МВнР).

На 13 март по искане на българската страна се организира телефонен диалог сред Славена Гергова, общоприет шеф по „ Европейски въпроси “ в Министерство на външните работи и посланика на Сърбия в България Желко Йович.

Повод за това бе краткотрайното задържане от органите на реда на двама деятели на българското национално малцинство в Босилеград на 11 март.

От българска страна е поискана публична информация за случилото се, което хвърля сянка върху визитата на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград. Това беше първо посещаване от 97 години насам на сръбски държавен глава в града, в който живее огромна част от българското национално малцинство в Сърбия.

Причините за задържането на двамата деятели на българското национално малцинство, които се борят за възстановяване на изискванията на живот в Босилеград, би трябвало да бъдат изяснени. Важно е да се регистрира и провокираната отрицателна реакция в България.

Спазването на правата на индивида и в частност обезпечаването на опция за независимост на изложение са основни условия в процеса на европейска интеграция, прибавят от Министерство на външните работи.

От външното ни министерство е извършен и диалог още събота с полицейското ръководство в Босилеград от консула на България в Ниш Илия Бонджолов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР