Двама българи от университета в Сан Диего са отличени от

...
Двама българи от университета в Сан Диего са отличени от
Коментари Харесай

Двама български учени в САЩ са отличени от фондация „Слоун“

Двама българи от университета в Сан Диего са отличени от фондацията " Алфред Б. Слоун " като обещаващи млади учени.
Това излиза наяве от известие на новинарския център на университета.

Проф. Теньо Попминчев и проф. Людмил Александров са измежду определените 126 учени от Съединени американски щати и Канада, които през тази година получават стипендии като поддръжка за развиване на научния им капацитет. Финансирането в размер на 65 хиляди $ се дава за интервал от две години. Средствата са за продължение на научните им проучвания.

Пълният лист на отличените млади учени е оповестен във в. " The New York Times ".

Припомняме, проф. Теньо Попминчев, дружно със своя брат Димитър, съумя да сътвори първия стилен рентгенов лазер, който може да снима свръхбързи процеси в свръхмалки мащаби - известни и незнайни естествени процеси, доближаващи лимита на времето и пространството.

Паралелно с работата си в Сан Диего той стартира теоретичен план в Института по фотоника към Техническия университет във Виена, спонсориран от най-престижната научна стратегия в Брюксел.

Проф. Людмил Александров се занимава с проучване на разновидностите в раковите кафези. Работата му е ориентирана към предварителната защита на онкологичните болести.

Стипендиите на фондацията " Слоун " се присъждат от 1955 година Досега организацията е подкрепила над 5000 надарени млади откриватели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР