Двама аутсайдери в политиката, арестуван медиен магнат и професор по

...
Двама аутсайдери в политиката, арестуван медиен магнат и професор по
Коментари Харесай

Арестуван медиен магнат и професор отиват на балотаж в Тунис

Двама новобранци в политиката, задържан медиен магнат и професор по право, са най-вероятните кандидати, които ще се състезават за президентския пост на балотажа в Тунис.

Това сочат данни от екзит пол след вчерашното гласоподаване, представени от " Гардиън " и " Ал Джазира ".

Тунис, единственият сполучлив образец за народна власт, оживяла след Арабската пролет, е разтърсвана от надълбоко неодобрение поради положението на стопанската система. В тази среда поддръжката за главните лагери, демократичен и ислямистки, наподобява, се срина на президентските избори.

Професорът по право Кейс Сайед и медийният магнат Набил Каруи, арестуван поради обвинявания в корупция, водят в конкуренцията съгласно изследването на организация " Сигма Консей ". С поддръжка надлежно от 19.5% и 15.5% (ако тези данни се потвърдят) двамата ще би трябвало да се явят на балотаж - никой от 26-имата претенденти не печели над 50% от вота.

Сайед е 61-годишен професор по право, кандидатирал се като самостоятелен. Разследваният за корупция и пране на пари Набил Каруи твърди, че е арестуван по политически аргументи, само че министър председателят Юсеф Шахед отхвърля това.

Подкрепяният от ислямистката " Еннахда " Абделфатах Муру е трети с 11 на 100 от вота.

Избирателната интензивност на президентските избори - месец преди парламентарните - бе 45% съгласно цитираната от ДПА изборна комисия. Преди пет години на вота за държавен глава 62.9% отидоха до урните, само че тогава бяха по-големи и упованията към всемирски настроения и ислямисткия блок.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР