Двама американци бяха арестувани зрелищно във Венецуела заради провален опит

...
Двама американци бяха арестувани зрелищно във Венецуела заради провален опит
Коментари Харесай

Как пропадна абсурдният опит за преврат срещу венецуелския президент

Двама американци бяха задържани зрелищно във Венецуела поради провален опит за прелом против венецуелския президент Николас Мадуро. Люк Денман и Аарон Бери в действителност са част от интервенцията, признава уредникът на преврата Джордан Годрю, американец от канадски генезис, някогашна зелена барета. Така завършва един от най-абсурдните опити за " частен " прелом в Южна Америка, който изненадващо за мнозина, не е подсилен нито от Съединени американски щати, нито от Колумбия, нито от някоя друга страна, оповестила се против Мадуро и неговия режим.

Планът за секретната военна интервенция за свалянето на венецуелския деспот Николас Мадуро е простоват до доверчивост. Около 300 тежко въоръжени доброволци ще се промъкнат във Венецуела откъм Колумбия, като по пътя си ще завладяват военни бази и ще вдигнат популацията на протест, който ще приключи с ареста на Мадуро.

 

Какво може да се обърка? Както се оказва - съвсем всичко.

 

Водачът на преврата сега е в американски арест по обвиняване за опиати. Властите в Съединени американски щати и Колумбия задават въпроси за ролята на неговия мускулест американски консултант - Джордан Годрю. А десетки обезверени бунтовници, които са се стекли в тайните подготвителни бази в Колумбия, са оставени на произвола на ориста в разгара на епедемията с ковид.

Опитът за прелом се провали поради неприятното обмисляне, свадите сред опозиционните водачи и незадоволително тренираните въстаници, които нямат никакъв късмет да победят опитните венецуелските военни. " Ние няма да свалим Мадуро с 300 гладни дилетанти ", споделя Ефраим Матос, някогашен американски морски тюрен, който е упражнявал някои от бунтовниците. Той е един от дребното, които позволяват да се спомене името им. Останалите избират да останат анонимни, тъй като се опасяват за живота си.

Когато първите информации за конспирацията се появиха преди месец, следените от Мадуро държавни медии оповестиха, че интервенцията е готова от Централно разузнавателно управление на САЩ и е сходна на тази в Залива на прасетата, която през 1961 година трябваше да смъкна кубинския водач Фидел Кастро. Разследване на АП обаче не откри доказателства за интервенция на американското държавно управление. Няма подозрение обаче, че водачите на подкрепяната от Съединени американски щати съпротива във Венецуела са били осведомени за интервенцията, въпреки да са били скептични за нейния триумф.

Планирането стартира, откакто на 30 април 2019 година част от военните във Венецуела дадоха обещание да поддържат водача на опозицията Хуан Гуайдо. Противно на упованията на американците обаче основните помощници на Мадуро по този начин и не се причислиха към опозицията и държавното управление елементарно се оправи със заговорниците. Няколко седмици по-късно част от военните и политиците, забъркани в проваления протест, избягаха в Колумбия и се настаниха в хотел " Мариот " в Богота, който се трансформира в център на венецуелската съпротива зад граница. В случая конферентната зала е ангажирана за колекция, която

 

един от участниците успешно назовава " Конгрес на анти-Мадуро идиотите "

 

- военни дезертьори, упрекнати в наркотрафик, съмнителни финансисти и някогашни лоялни на Мадуро съветници, които жадуват възмездие.

Сред участниците е и Годрю - американец, някогашен член на спецотрядите, притежател на три бронзови звезди за задачи в Ирак и Афганистан. Тези, които са общували с него, го разказват като свободомислещ родолюбец, надарен боен, чието самочувствие надалеч надскача опциите. Бивши негови сътрудници от специфичните отряди настояват, че той постоянно е бил измежду най-способните, водач с извънреден разсъдък за привличане на сътрудници и събиране на информация, отличен стрелец и познавач в източните бойни изкуства. В края на своята военна кариера, през 2013 година, е бил разследван за корист с пари на армията - 62 000 $, само че до покачване на обвинявания не се стига. След като се пенсионира от армията през 2016 година, той работи като частен специалист по сигурността в Пуерто Рико, а през 2018 година основава Silvercorp USA - компания за сигурност, занимаваща се съществена с инфилтрирането на антитерористични сътрудници, маскирани като учители. Сайтът на компанията твърди, че тя е взела участие в интервенции в над 50 страни, като измежду чиновниците й има някогашни дипломати, опитни военни и шефове на мултинационални компании, само че не се загатва нито едно име.

Годрю насочва вниманието си към Венецуела през февруари 2019 година, когато компанията му е наета да охранява концерта в поддръжка на водача на опозицията Хуан Гуайдо, проведен от английския милиардер Ричард Брансън на колумбийско-венецуелската граница. " Тогава той стартира да събира пари, с цел да смъкна режима. Но колкото и да си другарски надъхан към него, не може да не видиш, че

 

концепцията му нямаше нищо общо с действителността.

 

Просто нищо не се връзваше ", споделя Дрю Уайт, някогашен бизнеспартньор на Годрю. Според него задачата на Годрю е да се възползва от възходящия интерес на администрацията на Тръмп към свалянето на Мадуро.

Годрю е показан на Кийт Шилер, дълготраен телохранител на Доналд Тръмп, който през март 2019 година посещава събитие в Университетския клуб във Вашингтон за набиране на евентуални донори дружно с Лестър Толедо, тогава координатор на Гуайдо за доставката на филантропична помощ. През май Годрю съпровожда Шилер на среща с представители на Гуайдо в Маями, където е станало дума, че би трябвало да се усили защитата на водача на венецуелската съпротива. Именно Толедо показва Годрю на Кливър Алкала, лидер на венецуелските военни дезертьори.

Алкала, пенсиониран военачалник от венецуелската войска, е много противоречив претендент за възобновяване на демокрацията във Венецуела. През 2011 година той е бил глобен от Съединени американски щати за снабдяването на колумбийските бунтовници от ФАРК с ракети земя-въздух в подмяна на кокаин. Миналия месец пък американски прокурори му повдигнаха обвиняване, дружно с Мадуро, като един от архитектите на наркотерористична интервенция, която е трябвало да изпраща 250 тона кокаин всяка година в Съединени американски щати. В момента Алкала е в ареста в Ню Йорк в очакване на процеса. Но преди да се съобщи непринудено на американците в Колумбия, където той живее от 2018 година, Алкала се представяше за гневен конкурент на Мадуро и призоваваше за военна интервенция във Венецуела.

По време на срещата с Годрю и Толедо Алкала изяснява, че има разполагаем 300 готови военни, които са дезертирали от венецуелската войска. Според него няколко десетки към този момент се приготвят в три военни лагера на границата сред Колумбия и Венецуела. Сред тях е един от телохранителите на Мадуро, който взел участие в провалилия се опит венецуелският президент да бъде погубен с дрон през 2018 година

Годрю дава обещание на Алкала, че неговата компания ще приготви мъжете за борба. Двете страни дискутират от кое място да намерят оръжие и друга екипировка за доброволческата войска, като Годрю счита, че ще е необходим бюджет от $1.5 милиона за бърза ударна интервенция. Той споделя, че има контакти на най-високо равнище в администрацията на Тръмп, които ще им оказват помощ, без да загатва имена.

Още през цялото време авантюристичният проект

 

разделя така и така разцепената венецуелска съпротива.

 

Мнозина се съмняват, че на Алкала може да се има доверие, като се имат превид дълбоките му връзки с Мадуро - брат му дълги години е дипломат на Венецуела в Иран. Други се притесняват, че интервенцията се провежда зад тила на колумбийското и американското държавни управления. Годрю обаче подценява всички предизвестия и напълно се доверява на Алкала. " Ние имаме потребност от някой, който познава чудовището от вътрешната страна ", споделя един от участниците в диалозите.

Веднага след срещата в Богота околните до Гуайдо приключват всевъзможни контакти със заговорниците, тъй като считат, че проектът им е самоубийствена задача без никакъв късмет за триумф.

Това обаче не разколебава Годрю, който се връща в Колумбия с четирима свои съзаклятници, всичките американци ветерани от войните, и стартира подготовка на интервенцията. Според проекта, доброволческата войска ще пресече границата с тежко въоръжен ескорт и ще стигне до Каракас за 96 часа. Годрю уверявал, че в случай че се стигне до борба, военните бази на Мадуро, охранявани от гладни и деморализирани военни, ще паднат като домино.

 

" Няма никакъв късмет сходен проект да успее без директна американска военна намеса ",

 

споделя Ефраим Матос, който прекарва две седмици през септември в някои от лагерите на колумбийска територия. Той бил учуден от неприятните условия там - доброволците спели на пода, нямали течаща вода и третирали с метли вместо с същински оръжия. " За страдание в този бизнес има доста каубои, които се пробват да осребрят своя боен опит в спокойно време ", споделя Матос.

Засега няма нито една индикация, че дейностите на Годрю са подкрепени от Съединени американски щати, само че американците сигурно са били наясно какво се готви. Най-малкото Алкала намерено се хвалел пред колумбийските управляващи с интервенцията и упорствал за тяхната поддръжка. Дори получава предизвестие, че ще бъде екстрадиран от страната, в случай че продължава подривната активност. Американският президент Доналд Тръмп също изрично отхвърли Съединени американски щати да имат нещо общо с готвения прелом.

Не е ясно и

 

с какво финансиране е разполагал действително Годрю.

 

Знае се, че един от спонсорите е Роен Крафт, екстравагантен правоприемник на империя за сирене, който стартира да набира пари измежду свои другари за наричания от него " частен прелом ". Пред АП той признава, че се виждал три пъти с Годрю, само че единственото, което е обсъждал, е филантропична помощ за Венецуела.Той твърди, че е прекъснал всякаква връзка с него на 14 октомври, когато схванал за желанието му за военна интервенция. " Никога не съм му давал никакви пари ", споделя Крафт.

Въпреки че финансирането не е обезпечено, от ден на ден доброволци идват в трите лагера в Колумбия. Започва и все по-активна подготовка.

" Годро е по-голям венецуелски родолюбец от множеството венецуелци ", обобщава Ернан Алеман, народен представител от локалния парламент в Зулия и един от дребното политици, намерено подкрепили задачата. Той твърди, че интервенцията не е подкрепена нито от американското, нито от колумбийското държавни управления. Лично Алеман се е опитал на няколко пъти да приказва с Гуайдо, само че опозиционният водач отказал всевъзможни контакти по тематиката.

Операцията става известна и на последователите на Мадуро. През март те залавят един от доброволците, промъкнал се във Венецуела от Колумбия. Малко по-късно колумбийската полиция стопира камион с оръжие и тактическо съоръжение за към $150 000. Алкала афишира, че пратката принадлежи на " венецуелския народ ", и изригва против Гуайдо, обвинявайки го, че е провалил свалянето на Мадуро. " Всичко беше квалифицирано, само че елементи към интервенцията изтекоха съзнателно и то от сърцето на опозицията, част от която желае да продължи да съществува дружно с Мадуро ", афишира Алкала във видео в обществените мрежи. Гуайдо отхвърля всичко.

След ареста на Алкала концепцията за въстание наподобява изоставена. Повечето от доброволците се връщат при фамилиите си, гневни и без пари, застрашени от раследване от колумбийската полиция.

Диосдадо Кабело, вторият по въздействие човек във Венецуела и началник на разузнаването, твърди, че държавното управление

 

е имало свои сътрудници измежду бунтовниците през цялото време.

 

" Не единствено че знаехме всичко, само че даже платихме за част от техните срещи, тъй като нямаха пари ", споделя той.

В удостоверение на думите му идва интервенцията против последните превратаджии, които са създали въпреки всичко опит да доведат замисъла до край. 8 души са убити на плажа на град Ла Гуаира, покрай столицата Каракас, други 13 са задържани. " Те се правеха на Рамбо, представяха се за герои ", споделя венецуелският президент Мадуро по време на тв послание и дава обещание реванш. Главният прокурор Тарек Сааб прецизира, че към този момент са задържани 114 души, обвинени като помагачи на офанзивата, и се търсят още 92. В издирването са включени над 25 000 бойци. Изглежда превратът ще е комфортен мотив за нова кавга с опозицията, на чиято сметка се написа неуспехът. Въпреки че тя от самото начало е срещу случката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР