Двама американски законодатели, оглавяващи независим правителствен орган за наблюдение на

...
Двама американски законодатели, оглавяващи независим правителствен орган за наблюдение на
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ се опитва да изрита Русия от Съвета за сигурност към ООН

Двама американски законодатели, оглавяващи самостоятелен държавен орган за наблюдаване на човешките права на Съединени американски щати, внесоха резолюция, която приканва президента Джо Байдън да изрита Русия от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това се случва броени дни преди войната в Украйна да навлезе в десетия си месец, оповестява Foreign Policy Magazine.

Двупартийната Хелзинкска комисия, която прикани държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен да стачкува против ситуацията на Русия като непрекъснат член на Съвета за сигурност през октомври, желае Конгресът да твърди, че войната на Русия в Украйна е нарушила " задачите и правилата на Организация на обединените нации ". Комсията желае държавното управление на Съединени американски щати организациите да подхващат стъпки за ограничение на привилегиите на Русия в Организация на обединените нации.

В резолюцията на Конгреса представителите Стив Коен и Джо Уилсън обявиха, че Русия е направила " фрапантни нарушавания " на Хартата на Организация на обединените нации , които слагат под въпрос правото й да заема място в Съвета за сигурност, в това число противозаконното гласоподаване за, осъществяването на, дрънчене на нуклеарни оръжия и основаване на опасности за международните доставки на храна.

Украйна също се застъпи за премахването на Русия от съвета, макар че специалистите остават скептични, че сходни старания ще проработят. Хартата за ръководство на Организация на обединените нации не съдържа никакви разпореждания за премахване на непрекъснат член на Съвета за сигурност. Въпреки че страните могат да бъдат изцяло извадени от Обединените народи, това ще изисква болшинство от две трети в Общото заседание, в това число единомислещото единодушие на самия съвет.

" Русия ще би трябвало да се съгласи с това и това просто няма да се случи ", сподели Луис Шарбоно, шеф на Организация на обединените нации в Human Rights Watch. Китай също надали ще се съгласи на сходен казус.

Въпреки че резолюциите на Камарата на представителите не са обвързващ закон , този ход затвърждава мисленето както на Капитолийския рид, по този начин и в администрацията на Байдън за това по какъв начин да се ограничи съветското въздействие.
 Организация на обединените нации прикани Русия да бъде подведена под отговорност за закононарушения в Украйна
Организация на обединените нации прикани Русия да бъде подведена под отговорност за закононарушения в Украйна

Гласуването в 193-членната международна организация приключи с 94 гласа " за " против 14 " срещу " и 73-ма " въздържали се. "

Резолюцията предизвиква предходни старания на Хелзинкската комисия, която беше основана през 1975 година като част от закон на Съединени американски щати, който затвърди късото разведряване сред Съединените щати и Съветския съюз, призовавайки Държавния департамент да инициира развой за лишаване на мястото на Русия на горния корпус на Организация на обединените нации.

Една концепция, подкрепена от комисията, както и от някои адвокати, се стреми да оспори статута на Русия като правоприемник на мястото на Съветския съюз в Съвета за сигурност. Като една от първите страни, подписали контракта, който основа Съветския съюз, наред с Русия и Беларус, Киев можеше да направи безапелационна рекламация да бъде единствената страна правоприемник на Съветския съюз, която не е жестоко нарушила правилата на Хартата на Организация на обединените нации и не е издала акредитивни писма. един от нейните лични дипломати да заеме мястото. Тъй като вземането на решение по отношение на пълномощията е процедурен въпрос, ще е належащо единствено девет от 15-те членове на съвета да гласоподават в поддръжка на Украйна , твърди Томас Грант, старши теоретичен помощник в университета в Кеймбридж.

Осъществимостта на подобен проект остава предмет на спор. И три десетилетия откакто Русия зае мястото на Съветския съюз, оспорването на сходен казус също може да се окаже сложна борба.

Дългогодишната неотстъпчивост на Русия, дружно с пълномащабното навлизане в Украйна, накара и Съединените щати, и Украйна да стартират да мислят за други възможности за понижаване на въздействието на Москва. Говорейки на Общото заседание на Организация на обединените нации през септември, Байдън прикани за промени на Съвета за сигурност, в това число опцията за прибавяне на повече непрекъснати и непостоянни членове, като да вземем за пример за страните в Африка, Латинска Америка и Карибите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР