Двадесетте картини на Иван Милев от фонда на Казанлъшката галерия

...
Двадесетте картини на Иван Милев от фонда на Казанлъшката галерия
Коментари Харесай

Рим събира Иван Милев с Густав Климт

Двадесетте картини на Иван Милев от фонда на Казанлъшката изложба към този момент са подредени в изложба „ България “ на Българския културен институт, която се намира в най-артистичната част от историческия център на Рим. Експозицията се открива на следващия ден, 17 март, от 18:30 часа, заяви особено за Българска телеграфна агенция по телефона доктор Пламен Петров, шеф на казанлъшката изложба. Той е в Рим дружно със своята колежка Албена Димитрова и реставраторката Кристина Белева.

Всяка картина е в нова рамка и музейно стъкло, сподели доктор Пламен Петров. Уникалната експозиция, основана във връзка 125 годни от рождението на художника, се финансира от Община Казанлък.

В първата задграничната галерия с произведения на маестрото, определян за един от създателите на българския сецесион, е включена и най-прочутата му творба „ Ахинора “, която за първи път ще бъде показана отвън България.

Съвсем близо, в Музея на Рим, в Палацо Браски, от няколко месеца е изложбата „ Климт. Сецесионът и Италия “, която е открита на 27 октомври. Експозицията наблюдава всички стадии от живота и творчеството на Климт, ролята му на съосновател на Виенския сецесион и неговите пътувания в Италия.

„ Иван Милев е художник с неповторим международен подтекст в България, в неговото творчество откриваме детайли на сецесиона, само че с български претекстове и метод на мислене “, разяснява пред Българска телеграфна агенция доктор Пламен Петров. Като изкуствовед той също поддържа тезата, че българският художник е повлиян от Климт и е непосредствен с него по жанр.

Казанлъшкият занаятчия на четката е с 35 години по-млад от виенчанина и най-вероятно е запленен от модерния по това време сецесион.

Ценителите на изкуството имат опция за съпоставяне, изложбата на Иван Милев остава в Рим до 28 април, а на Климт - до 27 март. Биха могли да търсят прилики и разлики в женските потрети на двамата художници, които постановат при започване на XX век стилът ар нуво, единият - в австрийската столица, а другият – в столицата на розите на Балканите, в България. Интересен общ подтекст е, че портретите са поръчани от богаташи, а художниците са разкрили в тях нови музи.

Премиерата на изложбата на Иван Милев в културната стратегия на Рим тази седмица участва дружно с информацията за експозицията, с изключение на на Климт, и на Караваджо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР