Двадесет са според последни данни загиналите в политехническия колеж в

...
Двадесет са според последни данни загиналите в политехническия колеж в
Коментари Харесай

Руски политолог за убийството в Керч: Насаждат ни чужди ценности

Двадесет са съгласно последни данни починалите в политехническия лицей в Керч на Кримския полуостров, осведоми министърът на опазването на здравето на Руската федерация Вероника Скворцова. Освен причинителя - 18-годишния Владислав Росляков, учил в същото образователно заведение, който се прострелял със своята пушка-помпа "Бекас ", измежду жертвите са още 14 възпитаници, 11 от тях - малолетни, и петима чиновници.

Семействата на жертвите ще получат по един милион рубли (около 13 000 евро), потърпевшите - по петстотин хиляди. Учебните занятия ще продължат; край всяко учебно заведение ще патрулират бойци от Росгвардия (бившите вътрешни войски), показва "Росийская газета ". Вестник "Новие вести " цитира президента Владимир Путин, който даде обещание управляващите "да създадат всичко " за допустимо най-бързото излекуване на потърпевшите. Мотивите и версиите за нещастието се изследват най-внимателно и резултатите ще бъдат оповестени, увери президентът.

Трагедията на кримското крайбрежие е най-мащабното в историята на Русия всеобщо ликвидиране в образователно заведение, осъществено от уединен стрелец, написа "Известия ". В болница остават 44-ма ранени, 10 от тях са в тежко положение в реанимация. В Крим е разгласен тридневен печал. Мотивите за закононарушението, невиждано за Русия, ще се изследват от разследтващ екип отпред с генерал-майор Сергей Голкин, който е следил следствията на миналогодишния атентат в метрото на Санкт Петербург и пожара в мола "Зимна вишна " в сибирския град Кемерово през март, написа "Комерсант ".

Следствието към този момент откри, че Росляков е израснал в неблагополучно семейство. Баща му, неработоспособен, не е живял дружно с майка му, санитарка в ракова болница. Смятали я за член на сектата "Свидетели на Йехова ", импортирана от съветското правосъдно министерство в листата с екстремистки организации. Самият Владислав минавал за мирен юноша, имал междинен триумф в колежа, няколко пъти бил арестуван, откакто пил бира с другари, споделя изданието. Според негови източници обаче криминалистите и тайните служби засилено ревизират дали килърът не е поддържал връзки с екстремисти, само че не религиозни, а от неразрешените в Русия украински националистически организации "Десен бранш " и УНА-УНСО ( "Украинска национална асамблея - Украинска национална самозащита "). Последната била към този момент уличавана в подготовка на атентат в образователно заведение в Русия. Засега обаче догатките, че Росляков може да е бил екстремист, не са доказани с нищо съответно, добавя "Комерсант ".

Разследването се управлява от ръководителя на съветското федерално разследване Александър Бастрикин, а шефът на Федералната работа за сигурност Александър Бортников е изпратил в Крим водещи специалисти в разкриването на терористични атентати, се споделя в публикацията. Щом се разбра, че изключителното произшествие в техникума в Керч е съзнателно закононарушение, това породи основния въпрос: кой стои зад него? - написа "Лента ". Електронният вестник цитира украинския президент Петро Порошенко, декларирал, че следствието на сходни случаи е значимо за Украйна, "защото Крим е украинска територия, а украинците, живеещи в окупация на полуострова, са жители на Украйна ".

"Аргументи недели " помества коментар на директорката на колежа Олга Гребенникова, сравнила детонациите в Керч с терористичния атентат в град Беслан в съветската република Северна Осетия по време на втората чеченска война. Командоси на чеченските сепаратисти взеха там заложници през 2004 година Властите оповестиха за 333 починали, в това число 186 деца.

Държавната дума разисква по-строги правила за издаване на разрешителни за оръжие, както и други превантивни ограничения против сходни нещастия. Например да се блокират интернет запаси, които могат да подбудят деца към закононарушения, заяви през днешния ден депутатът Анатолий Виборни от отрасловата комисия в съветския парламент, чиито думи помества на уеб страницата си "Ведомости ".

Масовият палач от Керч купил пушката - оръдие на закононарушението, на свое име, малко откакто навършил 18 години. Разрешително за ловно оръжие се издава в Русия, в случай че подателят на молбата е пълновръстен, има непрекъснато жителство, информации от нарколог и психиатър, не е осъждан и не е правил административни правонарушения през последната година, прибавя всекидневникът. Психиатричният обзор за издаване на такава информация е първичен, просто една нереалност, декларира обаче психоложката Екатерина Блюхтерова пред "РБК ".

Александър Асмолов, завеждащ катедрата по логика на психиката на личността в Московския държавен университет, представен от "Ведомости ", свързва нещастията от този жанр с общата обстановка в Русия, където се разпалва ненавист и се търсят врагове.

Руската федерация се държи смело на международната сцена и е явно, че през последните години в страната са насаждани полезности, които някой може би възприема като фетиш на силата. Това отличава страната ни от тихите европейски страни и я прави сходна на Съединени американски щати - око за око, зъб за зъб. Щом силата се възприема като неотменимо качество, като единственото нещо, будещо почитание, нищо друго не трябва да се чака ", разяснява политологът Константин Калачов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР