Двадесет и шест души бяха арестувани за копаене на незаконни

...
Двадесет и шест души бяха арестувани за копаене на незаконни
Коментари Харесай

В Испания арестуват фермери заради незаконни кладенци

Двадесет и шест души бяха задържани за копаене на противозаконни кладенци за развъждане на тропически плодове като авокадо и манго в Южна Испания на фона на продължителна суша, заяви Ройтерс, базирайки се на локалните управляващи.

По време на четиригодишно следствие управляващите са разкрили повече от 250 противозаконни кладенеца, сондажи и езера в региона на Аксаркия в Андалусия, който страда от суша от 2021 година

Испания е най-големият европейски производител на тропически плодове, които изискват огромни количества вода. Овощарите считат, че тази година производството на авокадо ще намалее с 25 на 100 заради високите температури и неналичието на вода.

Заподозрените са разследвани за нелегално заграбване на публични води и хипотетично лъжливо потребление на вода за напояване на субтропични култури, осведомят от полицията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Не се дават детайлности за това дали задържаните включват търговски производители или фермери за прехранване.

Липсата на дъжд сложи ръководството на водите под светлината на прожекторите в Испания, изключително към влажната зона Донана, резерватв Андалусия, заплашен от измененията на климата и противозаконното напояване в околните ферми за ягоди.

Според националната метеорологична организация AEMET Испания записва най-сухия и най-топъл април, откогато се води статистика. Средното равнище на водата в резервоарите в Каталуния и Андалусия - най-засегнатите региони е към 25 %.

В Каталуния, в североизточна Испания, фермери проведоха муден митинг с тракторите си в няколко града през днешния ден, настоявайки за помощ от държавното управление за справяне с въздействието на сушата.

Земеделският съюз " Унио де пахесос " (Unio de Pagesos) упорства управляващите да дават дотации, дружно с данъчни и трудови тласъци и незабавни усъвършенствания на мрежата, с цел да се подсигурява минимално доставяне с вода за фермерите.

35-годишният фермер Хосеп Андреу Кортина разяснява, че чака единствено към 2 % от продукцията му да бъде годна за продажба тази година заради дефицита на вода. Властите " не подхващат ограничения, с цел да оказват помощ на бранша да се оправи със сушата ", съобщи той по време на митинг в град Лейда, ситуиран западно от Барселона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР