Двадесет и осем от общо 73 места, заети в момента

...
Двадесет и осем от общо 73 места, заети в момента
Коментари Харесай

Няма да има промяна в броя на българските евродепутати след Брекзит

Двадесет и осем от общо 73 места, заети сега от английски депутати в Европейския парламент, ще бъдат преразпределени измежду оставащите 27 страни - членки на Европейски Съюз. Това реши Kомисията по конституционни въпроси към европарламента, представена от EUobserver.

За България няма да има смяна в броя на депутатите, които сега са 17. Франция, Испания, Италия и Холандия ще завоюват най-вече места, взеха решение членовете на комисията с 21 гласа " за " и четири " срещу ".

Преразпределението ще се ползва след парламентарните избори през май 2019 година, два месеца след края на двегодишния преговорен интервал за Брекзит сред Англия и Европейски Съюз.

Броят на френските депутати ще се усили от 74 на 79, а испанските евродепутати ще бъдат 59 вместо досегашните 54. Италия и Холандия печелят по три места и по този начин ще имат надлежно 76 (досега 73) и 29 (досега 26) свои представители в европарламента. Броят на ирландските депутати ще се усили от 11 на 13. По едно в допълнение място ще получат Дания, Естония, Хърватия, Австрия, Полша, Румъния, Словакия, Финландия и Швеция.

Без смяна остават Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Португалия и Словения. Германия не може да усили броя на своите депутати, тъй като към този момент има оптималния разрешен – 96.

Местата бяха преразпределение, вместо да бъдат оставени празни или отстранени, тъй като настоящето систематизиране не се смяташе за заслужено за всички страни поради размера на популацията им.

През миналите месеци се появиха разнообразни оферти, като няколко страни членки желаеха да имат повече места. Освобождаването тук-там след Брекзит се смяташе за опция да се задоволят тези стремежи, без да се постанова нито една страна да губи места.

Общият брой на депутатите ще намалее от 751 на 706. Предстои решението на комисията да бъде утвърдено на пленарно съвещание на европарламента. Останалите 46 места ще бъдат празни, само че могат да се употребяват в бъдеще за евродепутатите от новите страни членки.

Депутатите от Комисията по конституционни въпроси през днешния ден сложиха и основата за паневропейски листи, които ще разрешат на жителите на Европейски Съюз да гласоподават за политици от други страни членки. Идеята за транснационални листи се разисква от години, само че неотдавна получи нов подтик след поддръжката на френския президент Еманюел Макрон, който завоюва утвърждението на водачи от южните страни членки.

Решението за това ще зависи от националните държавни управления. Според признатия през днешния ден текст местата, които ще освободят английските евродепутати, ще могат да се употребяват за такива транснационални листи.

Но в случай че Англия продължава да е членка на Европейски Съюз, когато стартира новият парламентарен мандат, определените по този метод ще би трябвало да изчакат, до момента в който английските депутати изоставен, преди да могат да заемат местата си в Брюксел и Страсбург.

Без бюджетната вноска на Англия другите страни членки ще би трябвало да платят сметката за 28-те нови депутати, които ще печелят към 8500 евро на месец и ще получават мeceчнaтa cyмa oт към 4300 eвpo зa oбщи paзxoди. Това значи спомагателни разходи в размер от 358 400 евро на година, отбелязва EUobserver.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР