Двадесет и една годишният Мохамед Елева почти не е спал

...
Двадесет и една годишният Мохамед Елева почти не е спал
Коментари Харесай

„Никъде безопасно да отидете“: объркване, страх след предупреждението на Израел за евакуация

Двадесет и една годишният Мохамед Елева съвсем не е спал през миналата седмица в линията Газа.

Звукът на израелските бомби и сирените на палестинските коли за спешна помощ е непрекъснат фонов звук, до момента в който Израел удря Ивицата като възмездие за изненадващото нахлуване на Хамас против Израел на 7 октомври.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла. Анализ: Нахлуването на Израел в Газа може да изпита неговата окупация на Западния бряг Поне 14 палестинци са убити от израелските сили в окупирания Западен бряг Журналист е погубен, шестима души са ранени в Израел офанзива против Южен Ливан завършек на списъка

В петък сутринта той се разсъни с новината, че израелските военни са издали заповеди за евакуация на повече от един милион души в северната част на Ивицата Газа – съвсем половината от общо 2,3 милиона поданици.

Директивата идва преди рисковата наземна инвазия, само че Elewa не смяташе, че има смисъл да напуща.

„ Няма безвредно място за отиване. Къде би трябвало да отида? “ пита Елева по телефона от вкъщи си.

Той е един от многото в град Газа, които споделят, че би трябвало да останат, тъй като не могат да си проправят път на юг.

„ Нямаше място “

В изказване за пресата управлението на Хамас назова израелския ред „ психическа война “.

„ Настоящите събития в Газа съставляват извънредно смело и брутално изпитание за принудително унищожаване на палестинския народ от тяхната земя “, сподели Иззат ал-Ришек, член на политическото бюро на Хамас.

Elewa в последна сметка остана в Shujayea с някои братовчеди и сестри, до момента в който други от фамилията му отидоха в учебните заведения, употребявани като приюти или при родственици на юг.

Повече от 270 000 разселени хора са потърсили леговище в 88 учебни заведения, ръководени от UNRWA, организацията на Организация на обединените нации, предоставяща помощ на палестинските бежанци, в северната част на Ивицата Газа.

Но пренаселеността беше такава, че в някои случаи „ към този момент имаше по 50 души в стая “, сподели парациклистът, чийто крайник беше ампутиран, когато беше ранен по време на митингите на границата с Газа преди пет години.

„ Исках да отида с тях [моето семейство], само че нямаше място “, сподели Елева.

„ [Сега] те молят всички да изоставен, само че безусловно няма къде да отидат. Те просто ни споделят да отидем да стоим на улицата “, прибавя той със комбинация от суматоха и яд в гласа си.

От другата страна на диалога се чува мощен гърмеж и телефонната връзка се прекъсва.

Поне 1300 души бяха убити при офанзивата против Израел, до момента в който минимум 1799 палестинци, в това число 583 деца, бяха убити при израелската бомбардировка на Газа.

Смъртна присъда за уязвимите

Объединените народи приканиха Израел да анулира заповедта за евакуация, заявявайки, че придвижването на хора в подобен мащаб е „ невероятно “ без тежки филантропични последствия.

Хиляди хора бяха видени да се насочат на юг с транспортни средства и пешком в петък, стискайки децата и оскъдните си движимости.

Мнозина обаче не могат да изоставен – като многото пациенти в пренатоварените лечебни заведения в Газа.

„ [Невъзможно е] да евакуираме болница Ал-Шифа “, сподели доктор Юсуф Абу ал-Риш, заместник-министър на опазването на здравето на Газа, в известие до кореспонденти, имайки поради най-голямата болница в Ивицата Газа, която се простира много из целия й Капацитет 500 кревати.

„ Всички други лечебни заведения са цялостни с ранени пациенти “, добави Абу ал Риш.

„ Повечето кутии не са задоволително постоянни, с цел да бъдат превозени “, сподели той. „ Дори да има решение [за евакуация], то въобще не е използвано. “

Тарик Яшаревич, представител на Световната здравна организация в Женева, сподели, че би било невероятно да се изтеглят уязвими болнични пациенти и сходен ход би бил смъртна присъда за мнозина.

„ Никой не може да приказва “

„ Видях доста хора по-рано през днешния ден да бягат с камиони, магарета, коли “, сподели 33-годишният публицист Мохамед Абу Сафиа от град Газа. „ Видях до 10 души в една кола. “

Абу Сафиа, който към този момент загуби доста членове на разширеното си семейство през последната седмица, беше пристигнал в град Газа от Бейт Лахия в далечния север на Газа след израелската заповед.

Той се приютяваше в църковно учебно заведение с младото си четиричленно семейство.

„ Ако погледнете хората, можете да видите боязън в очите им, никой не може да приказва “, сподели Абу Сафиа. „ Ако се опитам да интервюирам някого, той стартира да спори с мен. Никой не може да мисли трезво. ”

„ Световните водачи би трябвало да приказват намерено “

„ Гледах тези видеоклипове [на хора, които бягат] през днешния ден и се разплаках “, сподели 36-годишният Вафаа ал-Кудра пред Ал Джазира.

„ [Израел] знае, че сме в положение на война и няма транспортни средства “, добави ал-Кудра, „ Те просто се пробват да унижат хората? “

„ Тази заповед не трансформира отговорностите на Израел във военните интервенции в никакъв случай да не се насочва към цивилни и да подхваща всички вероятни ограничения, с цел да сведе до най-малко вредите за тях “, сподели Клайв Болдуин, старши юридически консултант в Human Rights Watch.

„ Пътищата са отломки, горивото е нищожно, а основната болница е в зоната за евакуация “, добави той. „ Световните водачи би трябвало да приказват в този момент, преди да е станало прекомерно късно. “

„ Югът е бомбардиран “, сподели Ал-Кудра, обяснявайки за какво е решила да не се пробва да се изтегля. „ Семейството ми живее там и споделят, че бомбардировките не са спирали нито за минута. “

Междувременно Елева, парациклистът, се свързва още веднъж с новината, че е оживял от предходната бомбардировка и се приготвя за още една страховита нощ под израелска бомбардировка.

„ Изобщо не се случва сън “, споделя той. „ Всички са на ръба, просто чакат. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР