Двадесет и двама фермери и млекопреработватели от страната ще участват

...
Двадесет и двама фермери и млекопреработватели от страната ще участват
Коментари Харесай

Фермери и млекопреработватели се събират в Трън в чест на киселото мляко

Двадесет и двама фермери и млекопреработватели от страната ще вземат участие в деветия празник на киселото мляко, който ще се състои през днешния ден в Трън , заяви на Българска телеграфна агенция заместник-кметът на граничната община Катя Божидарова. Ще бъдат показани разнообразни типове краве, овче и козе кисело мляко, натурални млечни артикули. Посетителите ще могат да дегустират също домашно приготвени сладка и фамозният мед от Етъра.

За първи път гостите на празника ще имат опция да следят под микроскоп двете бактерии - лактобацилус булгарикус и термофилния стрептокок, чиято симбиоза трансформира прясното мляко в кисело . Атракцията ще бъде показана в специфична шатра на науката , издигната по самодейност на фондация " Д-р Стамен Григоров " и община Трън. Там ще бъдат изложени и наградените есета, рисунки и фотографии от състезанието " Защо бих избрал да остана да пребивавам в Трънско? ", " Модерното фермерство, Трънско и аз " и/или " Предизвикателството да станеш академик ", разгласен по случай празника на киселото мляко. Най-малките ще сглобяват пъзел с изображението на бацила. Във втора шатра, отдадена на занаятите, посетителите ще следят по какъв начин се наточвам т глинени съдове и ще моделират сами фигури от глина .

Това са единствено част от изненадите на тазгодишния празник. Той се провежда от фондация " Д-р Стамен Григоров " и община Трън в партньорство с " Ел Би Булгарикум ". Проявата цели да даде опция на жителите да се допрян до националната традиция в производството на киселото мляко, както и до създадени на неговата основа други млечни артикули.

През целия ден ще бъдат отворени Музеят на киселото мляко в родното село Студен извор на откривателя на лактобацилус булгарикус доктор Стамен Григоров и Музеят на бусинската керамика в едноименното село. Двата музея ще работят без такса за вход.

В Музея на киселото мляко посетителите ще видят обичайния за Трънско съд за квасене на мляко глинена рукатка. В същия съд доктор Стамен Григоров, като е показал откритието си, занесъл българско кисело мляко на Нобеловия лауреат за физиология и медицина проф. Иля Мечников . Впечатлен от качествата на продукта, проф. Мечников открил, че измежду определени от него 36 страни най-вече столетници има в България - по четирима на 1000 души. Самият Мечников в последните 16 години от живота си постоянно консумирал българско кисело мляко.-->

" В трънското кисело мляко лактобацилът , който е индикатор за полезността на продукта, доближава до 14 млн./куб.м, при норма 8 млн./куб.м ", твърди Юлия Григорова - досегашен ръководител на фондация " Д-р Стамен Григоров ", учредена от наследници на фамозния българин. По думите й задачата на фондацията е да работи за възобновление на трънския регио н и да разпространява делото на доктор Стамен Григоров и неговите открития в региона на медицината и микробиологията
.
Фондацията възнамеряваше дружно със сръбски сътрудници да обособи екомаршрут на млякото и млечните артикули от двете страни на границата . Бе планувано той да стартира от Музея на киселото мляко в с. Студен извор, да минава през български и сръбски стопанства, като бъде съпроводен с дегустация на техните производи и да доближава до Ниш. За страдание, концепцията към този момент не се осъществя. Блян остава и замислената демонстрационна зала в Музея на киселото мляко .

Д-р Стамен Григоров е разкрил през 1905 година пръчковидната млечнокисела бактерия . В негова чест тя била наречена по-късно " лактобацилус булгарикус Григоров ". През последните десетилетия семейството на откривателя отпаднала от формалното название.

Смята се, че киселото мляко е подарък от най-старите жители на нашите земи - траките . Изследване на фондация " Д-р Стамен Григоров " сочи, че разпространяването на продукта в прилежащи и по-далечни на България страни е почнало през 1345 година Тогава след турско нахлуване българите в Тракия отвели със себе си в Мала Азия големи стада овце. До Балканската война млекарниците в Цариград били изключителна благосъстоятелност на българи. Родното кисело мляко добило необятна популярност в Европа, откакто бил оздравял френският крал Франсоа Първи /1515-1547г./, който страдал от болест на стомаха . Оттогава датира първото маркирано известие за лечебните свойства на българското кисело мляко , настояват от фондацията.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР