Двадесет и двама експерти публикуваха прогнози в изданието Протоколи на

...
Двадесет и двама експерти публикуваха прогнози в изданието Протоколи на
Коментари Харесай

Учени: Водата в океаните може да нарасне с 2 метра до края на века

Двадесет и двама специалисти разгласиха прогнози в изданието " Протоколи на Американската академия на науките ", съгласно които до края на века равнището на океаните може да се повиши с два метра, съобщи Франс прес.

``
реклама

Според песимистичния сюжет на Междуправителствената експертна група по климатичните промени до упоменатото повишаване може да се стигне, в случай че до 2100 година се запазят сегашните трендове и се стигне до световно стопляне с 5 градуса по Целзий. При този вид съществува и 5 процентова заплаха равнището на океаните да се увеличи до 238 сантиметра.

Дори и да бъдат спазени параметрите на Парижкото съглашение за климата световното стопляне да бъде лимитирано до 2 градуса по Целзий, покачването на океаните може да варира в прекомерно необятна амплитуда - от 36 сантиметра до 126 сантиметра, предава Българска телеграфна агенция.

Експертната група е направила своите прогнози, основавайки се на топенето на ледените покривки на Гренландия и Антарктика. То е един от основните фактори за повишението на равнището на океаните наред с термичното разширение на размера им, дължащо се на стоплянето на климата.

Ако се осъществя песимистичният сюжет на учените Земята ще загуби 1,79 милиона квадратни километра суша и ще последва миграция на 187 милиона поданици на планетата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР