Двадесет години след като първите войски на НАТО влязоха в

Двадесет години след като първите войски на НАТО влязоха в ...

Гардиън: НАТО отбелязва 20-годишно присъствие в Косово.

Двадесет години след като първите войски на НАТО влязоха в Косово след въздушни бомбардировки, които продължиха 78 дни, 3500 войници на западния военен съюз продължават да бъдат на територията, на която конфликтът все още не е решен, пише британският "Гардиън", цитиран от Танюг и БТА.

В текста, който е озаглавен "Все още необходима: НАТО отбелязва 20 години в Косово", вестникът пише, че силите КейФОР се държат като "трета резерва" до местната полиция и ЕС, с изключение на сръбския православен манастир Дечани от 14 век, който е охраняван от войски на НАТО.

Войници на НАТО патрулират по улиците и те са предимно невъоръжени екипи за връзка с местната общност, които, както отбелязва вестникът, извършват и друга несложна дейност като измерване на температурата в Прищина и останалите главни населени места.

САЩ, чиито войници са най-много в мисията - 600, сериозно обмислят да намалят своето присъствие в Косово, пише още изданието.

"Гардиън" припомня, че интервенцията на НАТО започна с бомбардиране на Сърбия - вторият случай, когато алиансът се ангажира от основаването си през 1949 г. /първият път бе в Босна/, отново против сръбските сили. С бомбардировките западните сили заставиха сръбските войски да се изтеглят през юни 1999 г. и тогава 50 хиляди войници, водени от британеца Майк Джаксън, влязоха на територията на Косово.

Почти 10 години след това бе провъзгласена независимостта на Косово, която Русия и Китай продължават да не признават и неотдавна с общи усилия попречиха на Прищина да се присъедини към Интерпол, пише още британският вестник. /24chasa.bg

Източник: dnesplus.bg