Двадесет години след като първите войски на НАТО влязоха в

...
Двадесет години след като първите войски на НАТО влязоха в
Коментари Харесай

Гардиън: НАТО отбелязва 20-годишно присъствие в Косово

Двадесет години откакто първите войски на НАТО влязоха в Косово след въздушни бомбардировки, които продължиха 78 дни, 3500 бойци на западния боен съюз не престават да бъдат на територията, на която спорът към момента не е решен, написа английският " Гардиън ", представен от Танюг и Българска телеграфна агенция.

В текста, който е озаглавен " Все още нужна: НАТО отбелязва 20 години в Косово ", вестникът написа, че силите КейФОР се държат като " трета запаса " до локалната полиция и Европейски Съюз, като се изключи сръбския православен манастир Дечани от 14 век, който е охраняван от войски на НАТО.

Войници на НАТО патрулират по улиците и те са най-вече невъоръжени екипи за връзка с локалната общественост, които, както отбелязва вестникът, правят и друга несложна активност като премерване на температурата в Прищина и останалите основни обитаеми места.

Съединени американски щати, чиито бойци са най-вече в задачата - 600, съществено обмислят да понижат своето наличие в Косово, написа още изданието.

" Гардиън " напомня, че интервенцията на НАТО стартира с бомбардиране на Сърбия - вторият случай, когато алиансът се ангажира от основаването си през 1949 година /първият път бе в Босна/, още веднъж срещу сръбските сили. С бомбардировките западните сили принудиха сръбските войски да се изтеглят през юни 1999 година и тогава 50 хиляди бойци, водени от британеца Майк Джаксън, влязоха на територията на Косово.

Почти 10 години по-късно бе провъзгласена независимостта на Косово, която Русия и Китай не престават да не признават и наскоро с общи старания попречиха на Прищина да се причисли към Интерпол, написа още английският вестник. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР