Двадесет бивши агенти на чилийските тайни служби бяха осъдени на

...
Двадесет бивши агенти на чилийските тайни служби бяха осъдени на
Коментари Харесай

В Чили осъдиха 20 бивши тайни агенти за убийства по време на диктатурата на Пиночет

Двадесет някогашни сътрудници на чилийските секрети служби бяха наказани на затвор за отвличането и убийството на 12 души по време на диктатурата на Пиночет в интервала 1973-1990 година, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Те получиха присъди сред 100 дни и 17 години. По-голямата част от жертвите били леви деятели. Повечето от тях били отвлечени в Аржентина, Парагвай и Боливия през 70-те години на предишния век в границите на интервенция "Кондор " - взаимна акция на десните диктатури в Южна Америка за политически репресии. Смята се, че по-късно похитените хора били отведени в Чили, където били подложени на мъчения и убити. Някои от тях не престават да се водят публично за изчезнали. Двама от някогашните сътрудници бяха наказани на по 17 години затвор, а петима - на по 15 години. Останалите получиха присъди надлежно от 10, 7 и 5 години, както и от 300 и 100 дни.

Над 3000 индивида бяха убити в Чили по време на диктатурата на Пиночет. Десетки хиляди бяха хвърлени в пандиза, измъчвани или отвлечени. Десетки някогашни военни бяха наказани за закононарушения от оня интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР