Два здравни пакета - основен и допълнителен, решиха депутатите. За

...
Два здравни пакета - основен и допълнителен, решиха депутатите. За
Коментари Харесай

Лекуваме се по здравни пакети

Два здравни пакета - главен и спомагателен, взеха решение депутатите. „ За ” бяха 91, 26 „ срещу ”, 5 гласоподаваха „ въздържал се ”. Това стана с гласоподаване на второ четене на текстове от Закона за здравното обезпечаване.

Промените в Закона за здравно обезпечаване предвиждаха делене на болесттите в категории, които включват и главен здравен пакет, спомагателен пакет и пакет за незабавни случаи. Предвиждаше се също по този начин и листа на чакащите. Целта на главния пакет е да има апаратурно, финансово и кадрово застраховане на всички всеобщи болести. Допълнителният пакет включва останалите заболявания. Всеки обезпечен ще има базовия пакет към НЗОК и спомагателния пакет, който е обвързван с листа за чакащи или с в допълнение непринудено обезпечаване.

„ Целта, която се залага с този и последващите законопроекти е единствената, на която може да се подчини системата на опазването на здравето - възстановяване на здравните индикатори на нацията. Това е задачата, на този и другите закони за средствата ", съобщи в хода на полемиките здравният министър Петър Москов.

Ние плащаме от ден на ден и повече за опазване на здравето, акцентира той. Само обществените заплащания са нарастнали от 1 на 3 милиарда лв.. „ Ако беше положително, щяха да се подобрят и здравните индикатори, само че картината е тъкмо противоположната - разноските се усилват, а индикаторите се утежняват, по отношение на междинните за Европа ", изясни здравният министър.

Трябва да се противостои, като идентицифираме причинителите за тези злокобни здравни индикатори, по мнението на лекар Москов.
Българският жител всъщност доплаща за всичко, призна той. Петър Москов изясни, че акцент се поставял на обществено значимите болести. Правителството желае да има цели и против тях да изправи ресурса, който има, съобщи още Москов.
От опозицията скочиха, обяснявайки, че не било ясно какво влиза в двата пакета. „ Това е текстът, който някои назовават "гвоздея " на промяната. Този пирон може да се трансформира в гвоздей в ковчега на здравното обезпечаване ", съобщи Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

Според него неубедително било това, че с измененията ще се дадат гаранции, че това, което влиза в главния пакет ще бъде на 100% платено. „ Няма я наредбата, която дефинира болесттите, няма ги цените. Каква е повода да не се дефинират в този момент? Има ли някаква причина. Единствената е политическа воля! Ако я имате, ще кажете - в главния пакет са тези и тези, финансирате ги на 100% и въпросът завършва ", ядоса се Адемов.

„ С този план разбивате солидарността. Без взаимност, няма застрахователен модел ", безапелационен бе той.
Разделяте обществото, сподели и социалистът доктор Емил Райнов.

От ПФ пък се оповестиха против източването на НЗОК от хора, които нямали принос към осигурителната система.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР