Два законопроекта - ето какво ще работи Народното събрание тази

...
Два законопроекта - ето какво ще работи Народното събрание тази
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Засега трябва да защитаваме парламентаризма извън парламента

Два законопроекта - ето какво ще работи Народното събрание тази седмица по стратегия. Първият е Законопроект за одобрение на Споразумение за обзор на многостепенното ръководство сред Министерство на регионалното развитие и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с вносител Министерски съвет, а вторият – Законопроект за броене на земеделските стопанства. Това написа във Facebook зам.-председателят на ПГ на "БСП за България " Драгомир Стойнев.

"Не недооценявам двата документа, казусът е, че те са единствените в дневния ред на законодателя. Другото е чуване на министри и регулярни доклади на няколко институции. Исканията за чуване са от страна на депутатите от болшинството ", написа той.

Според него ще чуем чудесни неща за автомагистралите, за вложенията, икономическия напредък и за лекарствената политика. "Казвам това със страдание. Като общество и като управнически капацитет загубихме Парламента - най-важния център за правене на политика и промени, главния инструмент за смяна и прогрес, поръчител на това, че хората вземат участие и управляват посредством избора си ", споделя Стойнев.

Според него голямата празнина в дневния ред не е инцидентна – това е дневният ред на ръководството, което желае да се задържи на власт, а не дневният ред на бизнеса, на нововъведенията, на образованието, на младите и амбициозни българи или на възрастните, болните и бедните. Той разяснява, че този дневен ред не е от през вчерашния ден – той от дълго време се е изключен от действителността, а новото в този момент е, че се пробва да предреши и изборите посредством нови правила, които да подсигуряват възпроизвеждане на статуквото.

"Има обаче и още нещо ново - опозицията отхвърли да легитимира машинациите на ГЕРБ, като взе участие в диспути, които единствено симулират либерален законодателен развой и напусна Народното събрание. Към нас се насочат призиви- Българска социалистическа партия да се върне назад в Народното събрание. Да, само че това може да стане, единствено в случай че болшинството „ освободи “ това Народното събрание от партийно-груповата хватка и се откаже от злоупотребите посредством законодателство. Засега парламентаризма би трябвало да го пазиме отвън Народното събрание ", заключва Драгомир Стойнев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР