Два варианта за реформа на здравноосигурителния модел представи министър Кирил

...
Два варианта за реформа на здравноосигурителния модел представи министър Кирил
Коментари Харесай

Кирил Ананиев представи две предложения за здравноосигурителен модел

Два разновидността за промяна на здравноосигурителния модел показа министър Кирил Ананиев на полемика за бъдещето на опазването на здравето в НДК.

Единият планува цялостна демонополизация на Здравната каса. При този вид здравната вноска остава 8%, само че ще се разпределя на конкурентен принцип сред касата и частни застрахователи. Пациентите ще могат да се обезпечават и непринудено в частни фондове, както е и сега.

Вторият вид планува въвеждане на наложителна здравна застраховка. Тя ще зависи от пола, възрастта и района, в който живеем. Пациентите и Здравната каса ще си разделят разноските за лекуване в болница, когато то е под по този начин наречената " Гранична линия ". Ако тя е 700 лв., пациентът ще заплати 15%, а здравната каса 85%. Всичко над граничната линия ще се заплаща от касата и от застрахователя.

Кирил Анаиев, министър на опазването на здравето: На първо място - това е нов вид надзор. На второ място - това е конкуренция от страна на финансиращите органи - разбирайте НЗОК и здравните застрахователи. На трето място - унищожаване на нерегламентираните заплащания и на последно място - това е модернизацията на българското опазване на здравето.
Светла Несторова, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи: Много от правилата, които се разискаха през днешния ден, са правилните правила. Те са свързани с възстановяване на контрола в системата, с доста по-добра успеваемост на метода, по който работи системата. Но за жалост от техническите правила на двата модела за мен още нищо не стана ясно.
Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето: Аз считам, че моделът, който планува напълно унищожаване на монопола на НЗОК е по-добрият модел. Смятам, че той е по-добрият модел от позиция на пациента, по-лесно може да се приложи, крие по-малко опасности и по-лесно може да се приложи от другия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР