Два центъра по природни науки бяха открити в две столични

...
Два центъра по природни науки бяха открити в две столични
Коментари Харесай

Два центъра по природни науки бяха открити в две столични училища

Два центъра по естествени науки бяха открити в две столични учебни заведения - 51-во и 18-то. Те имат нови и оборудвани кабинети по химия, физика, биология, математика, роботика и география. Инвестициите са на стойност от по 400 000 лв.. Целта е да се насърчат учениците, да учат естествени и математически науки, защото сега стопанската система ни има дефицит на фрагменти.

В столичното 51-во учебно заведение новите кабинети са шест - по физика, химия, биология, география и два по математика. Към част от тях има и образователни лаборатории. Кабинетите са цифровизирани и оборудвани с микроскопи и реактиви.
Асен Александров - шеф на 51-во СУ: Учениците учат по този начин както обичат - посредством правене, посредством гледане. Те виждат тези науки в една доста по- привлекателна светлина. Петър Иванов, 7 клас: Понеже имаме и ново съоръжение е доста по-лесно да разберем нещата и де факто ние ги виждаме образно, което за мен е доста по-добре.
Ивестицията е от 400 000 лв.. Половината от тях идват от фондация " Америка за България ", а другата половина от дарения на родители и пари от бюджета на учебното заведение. Такава е обстановката с финансирането и в 18-то учебно заведение. Тук са построени пет цифрови кабинета - по физика, роботика, химия, биология и програмиране.
Вили Стойчева - шеф на 18-то СУ: В тях може да се работи всичко, в действителност дигитализацията разрешава да се работи новаторско, интердисциплинарно по едно и също време по няколко дисциплини.
Тук са наясно, че бъдещето е в естествените науки и че до момента в учебното заведение не е имало положителни условия за образование по тези предмети.

Ерик Рубин, дипломат на Съединени американски щати в България: Много от бъдещите специалности, които още не са основани, изискват младежите да владеят естествените и математическите науки.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ако погледнем потребностите на пазара на труда, това в действителност са професионалните посоки, в които имаме максимален дефицит. Ние би трябвало да насочим децата от допустимо най-ниска възраст към тези области.
Догодина приемът след 7-ми клас ще се преструктурира - повече седмокласници ще бъдат ориентирани освен към професионално обучение, само че и към профили свързани с естествените науки и математиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР