Два телевизора са един до друг. По единия тече украински

...
Два телевизора са един до друг. По единия тече украински
Коментари Харесай

Танкове, много танкове. Как и защо Русия струпа войски до границата с Украйна

Два тв приемника са един до различен. По единия тече украински канал, а по другия - съветски. Първият демонстрира купища танкове, снимани от космоса, звучат тревожни гласове, които повтарят: "Русия ще ни нападне ". По другия текат развлекателни стратегии, само че понякога има и вести. В края им идва ред на иронични известия за това, че в Украйна е цялостно с параноици, щом настояват, че Русия ще ги атакува.

Параноици или не, фактът си е реалност - на съветска територия, която не е надалеч от границата с Украйна, се струпват и войски, и техника. Това заяви за първи път изданието на 1 ноември, когато разгласява сателитни фотоси в поддръжка на изказванието си.
Какво стана през ноември
Британското издание Janes, профилирано в информация и разбори от света на защитата, на 5 ноември, че в регионите на Брянск и и Курск са били трансферирани елементи на съветската 4-а танкова дивизия, снабдени с танкове Т-80У и артилерийски установки.
Руските войски до границата с Украйна са се нараснали със 17%Център за стратегически и интернационалните проучвания
На 17 ноември Центърът за стратегически и интернационалните връзки във Вашингтон разгласява разбор на фотосите и стигна до извода, че в региона на Елня, отстояща на 250 км по права линия от украинската граница, съветските войски. Към нормалната 144-а гвардейска мотострелкова дивизия са се добавили техника и личен състав на 41-а войска, която нормално е стационирана в Поволжието, Урал и Сибир. Към нейното въоръжение спадат танкове Т-80У, артилерийски гаубици 2С1, система "Град ", балистични ракетни комплекси "Искандер " и други

Преди седмица шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов твърдеше, че струпаните до границата съветски души. Неговите прогнози са, че Русия ще нападне Украйна до края на януари или началото на февруари.

Дни по-късно президентът на Украйна Володимир Зеленски към този момент говореше за 100 000 души.

На 22 ноември организация Блумбърг цитира свои източници от щаб-квартирата на НАТО, съгласно които Украйна може да бъде нападната от три места, които на практика я затварят в кръг - от анексирания Крим, от съветска територия и от територията на Беларус. Но изданието прецизира, че това не е прогноза, а разбор на силите. Струпването по границите може и да не докара до нахлуване.

В четвъртък пристигнаха нови фотоси, този път оповестени от съветска блогърска група, наречена.

Повечето фотоси са правени от земята. Авторите са изчиствали изображения на военна техника и са открили на кои елементи дават отговор номерата върху нея. Те настояват, че са разкрили най-малко една новопристигнала част - от Ставропол. Твърдят и друго - че фотосите регистрират транспорт на нова военна техника в съветската Воронежка област, която е до границата с Украйна.
Какво споделя Русия
Говорителят на съветското външно министерство Дмитрий Песков беше питан за това скупчване на войски, само че обърна въпроса. Той сподели, че е необичайно Русия да бъде упреквана в това, че прави нещо на личната си територия, още повече в случай че обвинителите ѝ са хора, които "докарват до границите ѝ личната си бойна техника ".

Песков засяга интензивността на НАТО в Черно море. По-рано президентът Путин упрекна страните от НАТО в това, че са позволили американски бомбардировачи да се приближат на 20 км от Русия.

Общият знаменател, под който формалните съветски медии разясняват въпроса, е изказванието за параноичност на украинските управляващи.
Украйна може би се готви да нападне Донбас, а Русия би трябвало да е подготвена за отбранаТимофей Борисов
Анализаторите, близки до Кремъл, употребяват различен език. Те настояват, че може да става дума или за съветско обучение, или за подготовка за самозащита. Според, който е боен анализатор на Российская газета, самата Украйна може би се готви да нападне Донбас, а Русия би трябвало да е подготвена да отбрани рускоезичното население в региона.

Донбас е една от украинските територии, следени от Русия в последните 6 години.
Какво споделят НАТО и Европейски Съюз
На 15 ноември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че Русия прави "необичайно скупчване " на военни елементи до границите си с Украйна. Той подсети, че Кремъл "и преди е бил подготвен да употребява военния си капацитет за нападателни дейности против Украйна ".

В събота Столтенберг още веднъж разяснява тематиката, като предизвести Русия, че потреблението на мощ против неин комшия ще има съответните "цена и последствия ".

През 2014 година Русия завладя украинския полуостров Крим и от този момент счита тази територия за своя. С единични изключения, съвсем няма страна, която да е признала тази анексия.
Действията на Русия са извънредно необичайниМирча Джоана
На 18 ноември заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана сподели пред Радио Свободна Европа, че Русия е призована да взе участие в деексалация на напрежението. Той посочи, че Крим ще остане за НАТО украинска територия, която е нелегално окупирана от Русия. За него сегашните дейности на Русия са извънредно необикновени.

През април 2021 година Русия също струпа свои военни елементи по границата с Украйна, само че от това не произтече нищо, с изключение на повишаване на напрежението сред двете страни. Тогава Москва изясни, че прави учения и след няколко седмици изтегли докараните на място елементи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР