Два случая на трихинелоза са констатирани в Търговищко. Заразеното месо

...
Два случая на трихинелоза са констатирани в Търговищко. Заразеното месо
Коментари Харесай

Два случая на трихинелоза са констатирани в Търговищко

Два случая на трихинелоза са установени в Търговищко. Заразеното месо е от отстреляни диви свине от ловните дружинки в търговищкото село Кошничари и в поповското село Дриново, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ доктор Анелия Цонева.

Инспекторите на Агенцията са описали и иззели откритото количество месо - общо 234 кг, след това то е изпратено за заличаване в екарисаж.

Първият случая е от 18 ноември, при отстреляно от ловната дружинка в Кошничари диво прасе. Проба от месото е изследвана в акредитирана лаборатория в Търговище, където е открита трихинела. Наличието й е доказано и от референтна лаборатория в София, сподели Цонева. Експерти на ОДБХ и РЗИ са иззели 31 кг месо.

Вторият случая, при който са унищожени общо 203 кг месо от отстреляни шест свине от ловците в Дриново, е от 11 декември. В една от пробите е открита трихинела, само че защото тестът е била сборна, е конфискувано и унищожено всичкото месо.

Д-р Цонева прикани ловците и изключително ръководителите на дружинките да не подценяват заплахата от болестта. Месото от отстреляния дивеч наложително би трябвало да се изследва преди да се пристъпи към консумация.

От Българската организация по сигурност на храните осведомят, че от началото на годината досега са установени 86 позитивни за трихинела проби от диви и домашни прасета. От ловните дружинки и частни стопани в разнообразни елементи на страната са конфискувани и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР