Два символа на българската история - националният парк-музей Шипка и

...
Два символа на българската история - националният парк-музей Шипка и
Коментари Харесай

Паметникът Шипка и крепостта Баба Вида набират финансиране за реставрация

Два признака на българската история - националният парк-музей Шипка и крепостта "Баба Вида " набират средства за реституция на основни обекти. Техни планове са включени в дарителската акция на Райфайзенбанк "Избери, с цел да окажеш помощ ", която към този момент 10 години поддържа публично значими дела както за предпазване на културното завещание, по този начин и в опазването на здравето, обществената сфера и опазването на околната среда. Информация за всички дела, включени в тазгодишното издание на самодейността, е налична на izberi.rbb.bg. През платформата елементарно могат се вършат дарения за осъществяване на плановете.

Проектът "Шипка - подвиг с доста имена " планува възобновяване на плочите, сложени на значими сектори на отбранителните позиции. Те описват за сраженията по време на Освободителната война и показват имената на огромна част от бранителите на прохода. В началото на 90-те години паметникът на свободата става обект на обири и похищения и огромна част от бронзовите плочи са наранени. Липсата на тези възпоменателни плочи ощетява съществено посетителите от опцията да получат достоверна и въздействаща информация за събитията, свързани с защитата на Шипченския проход от лятото и зимата на 1877 година. Монументът на Шипка е построен с дарения от целия български народ през 1934 година Точно 84 години по-късно паметникът още веднъж се нуждае от обединената му поддръжка. Събраните средства в границите на акцията "Избери, с цел да окажеш помощ " ще се употребяват за възобновяване на плочите по случай 142-ата годишнина от Шипченската епопея през 2019 година Проектът "Шипка - подвиг с доста имена " може да бъде подсилен посредством подаяние през платформата izberi.rbb.bg единствено с банкова карта или посредством SMS на обединен дарителски номер 17 777, с основна дума DMS SHIPKA.

Друг исторически знак - крепостта "Баба Вида " също се нуждае от незабавно обновяване. Единственият напълно непокътнат феодален палат в България е реставриран за последно в края на 20-и век. Даренията по плана "Замък Баба Вида - бисер от Средновековието ", включен в "Избери, с цел да окажеш помощ ", ще подкрепят поддръжката на най-застрашените му сектори, разчистване на крепостните стени, създаване на предпазни парапети и внедряване на художествено осветяване на обекта. Можете да помогнете за съхранението на крепостта посредством подаяние през платформата izberi.rbb.bg единствено с банкова карта или посредством SMS на обединен дарителски номер 17 777, с основна дума DMS VIDA.

Ежегодно паметникът Шипка и паркът се посещават от над 100 хиляди туристи, а крепостта "Баба Вида " - от над 60 хиляди. Подкрепата за техните планове ще способства за опцията да продължим да се възхищаваме на величието на двата исторически признака и за съхранението им за поколенията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР