Два сезона, 198 точки, пет трофея и един безпрецедентен требъл

...
Два сезона, 198 точки, пет трофея и един безпрецедентен требъл
Коментари Харесай

Къде се нарежда "Манчестър сити" сред великите английски отбори

Два сезона, 198 точки, пет трофея и един невиждан требъл – това е равносметката на " Манчестър сити " от последните две години, в които отборът господства в британския футбол. В рамките на седмица " жителите " приключиха сполучливо сезона със отбраната на купата си във Висшата лига, а след това завоюваха и ФА къп, единственото отличие в Англия, което до момента липсваше в клубната витрина под управлението на Пеп Гуардиола.

В събота " Сити " разгроми " Уотфорд " с 6:0, с цел да завоюва ФА къп и да стане първият британски тим (мъжки, откакто дамите на " Арсенал " печелят требъл), триумфирал и с трите най-ценни оценки на домашната сцена.

Именно каталунският експерт промени " жителите " и в своя трети сезон продължи да води тима си към върховете. След невероятните триумфи, допълнени от историческия домакински требъл, всички се питат дали това е най-великият британски тим, който в миналото са виждали почитателите на Острова.

" Сити " и останалите велики

В историята на британския футбол всяко десетилетие е имало собствен емблематичен тим. В края на 70-те години на 20 век това е " Нотингам форест ", по-късно на сцената излиза " Ливърпул ", властвал в Англия и Европа през 80-те. След това идва ерата на сър Алекс Фъргюсън, белязала най-успешния интервал в историята на " Манчестър юнайтед ".

Отпечатък в британския футбол оставят Непобедимите на Арсен Венгер в " Арсенал ", както и " Челси " на Жозе Моуриньо. А в този момент е времето на " Сити ".

" За мен това е най-великият тим във Висшата лига, който в миналото сме виждали. Това, което направиха в последните два сезона, е необикновено. Да спечелиш купата със 100 точки е историческо, само че да я защитиш в такава конкуренция, с предизвикването на " Ливърпул ", е нещо фантастично ", сподели някогашният капитан на " Манчестър юнайтед " Гари Невил, спечелил осем трофеи с " алените дяволи ".

 Къде се подрежда
© Reuters

Според Невил в днешно време е доста по-трудно купата да бъде предпазена от който и да е тим, в сравнение с преди пет, 10 или 15 години.

За три години Гуардиола промени британския футбол, като решенията на експерта се трансфораха в наклонност по британските терени. Още по-значимо за достижението на " жителите " е, че те не изневериха на стила си.

" Ако след 10, 15 или 20 години хората приказват за този тим, това ще бъде, тъй като футболистите са играли в действителност добър футбол и са били мощен отбор. Това е като книга или филм, които не престават да бъдат четени и гледани ", сподели Гуардиола пред Pro Soccer Talk.

Той счита, че " Сити " не може да бъде сравняван с огромните тимове от предишните столетия. Поне не и за момента.

" Може би след 25 години ще се приказва, че този отбор на " Сити " е спечелил доста точки, само че го е направил с хубава игра. Мисля, че тогава ще мога да се каже, че заслужаваме да сме измежду най-хубавия " Юнайтед ", най-силният тим на " Ливърпул ", както и тези на " Челси ", " Арсенал " и който желаете още. Но в този момент не е времето, в този момент не може да се каже ", добави каталунецът.

Мисия " Европа "

Мерилото на един популярен тим постоянно е било броят на европейските титли, които печели. А при " Манчестър сити " те към момента липсват. Гуардиола беше притеглен на " Етихад " с задачата да качи " жителите " на европейския връх, само че в първите си три сезона не съумява. През 2016-2017 " Сити " отпадна на осминафиналите, а в последните две години четвъртфиналите са таванът за отбора.

" Откакто Пеп е в Англия, всички приказват за Шампионската лига, само че аз съм склонен, че Висшата лига е по-трудното съревнование за продобиване. Тук би трябвало да си на равнище доста дълго време, а в Европа и шансът играе огромна роля. " Сити " нямаше шанс с " Тотнъм ", само че беше по-добрият тим в границите на двата мача ", прибавя Невил.

Бившият защитник счита, че рано или късно с Гуардиола отпред " Сити " ще бъде кандидат за оценката в Шампионската лига.

 Къде се подрежда
© Reuters

" Той е печелил трофея два пъти с " Барселона ", надали са доста хората, които знаят по-добре от него какво е да спечелиш, тъй че не трябва " Сити " да бъдат отписвани. "

" Великите спортисти са огромни състезатели и те не се отхвърлят в никакъв случай. Няма да чуете от мен думата " задоволително ", аз желая да спечелвам отново и отново. Първата купа беше сладка, само че не се задоволяваме с нея, а желаеме още и още. Мечта е за всеки да завоюва Шампионската лига, несъмнено, по тази причина ще продължим да я преследваме ", даде обещание Гуардиола.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР