Два сателита, съвместна европейско-японска разработка, поеха към Меркурий – планетата,

...
Два сателита, съвместна европейско-японска разработка, поеха към Меркурий – планетата,
Коментари Харесай

Изстреляха два сателита към Меркурий

Два спътника, взаимна европейско-японска разработка, поеха към Меркурий – планетата, ситуирана най-близо до Слънцето, оповестява Би Би Си. Космическата задача, известна като BepiColombo, излетя с ракета „ Ариана”, от космодрума в Куру, Френска Гвиана в Южна Америка. На спътниците ще са нужни към 7 години, с цел да доближат крайната си цел. Когато доближат планетата задачата им ще бъде да извършат наблюдения, които ще доведат до разрешаването на редица научни разногласия.
Един от тях е обвързван с прекомерно огромното ядро на планетата, формирано напълно от желязо, което съставлява към 60 % от масата на Меркурий, съобщи БГНЕС. Учените и досега не могат да дадат разумно пояснение на обстоятелството, че дребната планета има единствено тънка външна обвивка от скали.
От центъра за надзор на задачата в немския град Дармщад обявиха, че спътниците са изведени в вярната посока за дългото пътешестване. За пръв път Европейската и Японската галактически организации изпращат задача до Меркурий. НАСА към този момент има сходни проучвания, направени от сондата “Маринър 10” през 70-те години на предишния век и от сондата „ Вестител”, изпратена там преди десетилетие.
Новата галактическа задача обаче има по-добро съоръжение и ще остане в орбита към Меркурий за по-дълго време. Самото пораждане на планетата е главният въпрос, на който ще се търси отговор. Според учените днешното компактно ядро на планетарното тяло не отразява положението му при неговото основаване. Възможно е Меркурий да е зародил като планета много надалеч от Слънцето и след това да е изменил траекторията си – евентуално след конфликт с друго галактическо тяло, което да го е доближило до звездата в центъра на нашата вселена. Това може би изяснява загубата на множеството външни пластове от обвивката на планетата – които са били унищожени при конфликта.
Новата галактическа задача ще прелети край Земята, Венера и Меркурий, възползвайки се от гравитационните им полета, с цел да понижи леко скоростта си и през 2025 година ще се нарежда в орбита към горещата и най-малка планета в Слънчевата система. Именно горещината ще е най-големият проблем за спътниците, защото въпреки да се намира на 58 милиона километра от Слънцето, жегата на Меркурий е сравнявана с горещината в пещ за пици. Затова и обвивките на спътниците са построени по този начин, че да устоят на температури от над 400 градуса по Целзий.
Космическата задача до Меркурий е на стойност над 3 милиарда евро. Европейската и японската галактическа организации са вложили към 1,65 милиарда евро в създаването на спътниците. Отделно националните галактически организации на европейските страни също са съдействали за оборудването на задачата. Сумата покрива интервала от одобряването на задачата през 2007 година до нейното привършване през 2025 година. За съпоставяне парите, вложени в плана могат да платят заплатите на няколко футболни тимове от Английската висша лига за няколко сезона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР