Два са основните параметъра, по които е постигнато споразумение между

...
Два са основните параметъра, по които е постигнато споразумение между
Коментари Харесай

Приходите от тол таксите няма да са достатъчни за ремонт на цялата пътна мрежа

" Два са главните параметъра, по които е реализирано съглашение сред превозвачите и държавното управление във връзка с тол системата. Таксата на тол системата е намалена с 40% и обсегът е понижен. Това няма да бъде непрекъснато, а ще бъде за пробния интервал от 3 месеца ", сподели проф. Симеон Ананиев, ръководител на Асоциацията на българските железопътни превозвачи, в предаването " Бизнес старт " с водещ Христо Николов.

" Много е значимо през тези 3 месеца да се направи разбор и да има мониторинг. Важно е да може да се наблюдава типът на таксите, които се събират и каква тежест поемат българските превозвачи. Също по този начин би трябвало да се направи разбор на пътната мрежа и нужните средства за поддържане ".

Веселин Грозданов, член на УС на клъстер " Зелен превоз ", изясни, че държавното управление се надява да събира към около 450 млн. лв. на година от тол таксите.

" Дори и да съумеят да се съберат тези 450 млн. лв., те не стигат за ремонт на цялата пътна мрежа. При всички положения ще има дефицит на финансови средства за ремонт на пътищата ".

Грозданов съобщи, че информацията, която ще се събира от тол системата, автоматизирано ще отива в Национална агенция за приходите.

" Така доста огромна част от автомобилния отрасъл ще излезе от сивия бранш, тъй като ще може да се наблюдава каква е интензивността на потреблението на транспортното средство и от кое място и до каква степен пътува ".

Ананиев разяснява, че би трябвало да има равнопоставеност сред железопътния и автомобилния превоз, с цел да може да се развиват съгласно потребността на стопанската система на страната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР