Два са основните компонента за поскъпване на водата - Законът

...
Два са основните компонента за поскъпване на водата - Законът
Коментари Харесай

Водните помощи се въвеждат до средата на 2018 г.

Два са главните съставния елемент за повишаване на водата - Законът от 2015 година, с който се вкара единна цена на водата в един ВиК район и вложенията в бранша. От 2010 година до през днешния ден над 500 млн. лева са вложили ВиК операторите. Това съобщи пред Нова телевизия районният министър Николай Нанков по отношение на решенеито на Комисията за енерийно и водно контролиране (КЕВР) водата в 14 области в странта да поскъне от януари 2018 година.

Той разясни, че там където няма канализация, няма да се заплаща за отклоняване на водата.

"Основната цел е да се резервира водния запас и да се направи по-чист. А не след 10 година да се чудим от къде да намерим вода ", изясни Нанков.

От думите на районния министър стана ясно, че КЕВР от време на време може да прави инспекции за осъществяването на вложенията. Комисията може на тримесечие да ревизира какви вложения са направени. На третата година може да се преразгледа бизнес проекта на операторите.

Ще има "водни " помощи, въз основата на енергийните, с който ще се вкарат минимални количества вода на домакинство. Това ще стане най-късно доникъде на 2018 година.

Според Нанков на хората не им е обяснено за какво цената на водата се подвига. "Качеството на услугата не се мери в проценти, а в липса на повреди ", изрази увереност Нанков и добави, че се чака загубите на вода в кратковременен проект да намалеят с от 5 до 20%.

Стана ясно още, че съвсем всички водни оператори са наказвани за нарушаване на бизнес проектите.

Припомняме, на вчерашното закритно съвещание КЕВР реши цената на водата в 14 области в страната да нарастне - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Това решение пристигна макар проведения от Българска социалистическа партия митинг под прозорците на регулатора.

Вчера протестиращите носеха плакати "Водата е човешко право, стоп на нарастването ", "София против Веолия ", "Бойко ти си гОла вОда ", "Спрете геноцида ", "Вода и ток - обир ". Те бяха подкрепени и с наличието на водача на социалистите Корнелия Нинова.

Припомняме и че повишението на цената на водата провокира огромно публично отвращение. Много организации и партии се оповестиха срещу решението на регулатора. В края на предходната седмица, в хода на митинг по време на съвещание на КЕВР, обмбудсманът Мая Манолова заплаши, че ще нападна решението на комисията в Конституционния съд. Ден след този митинг ръководителят на КЕВР Иван Иванов отговори на Манолова, че КЕВР работи уравновесено, независимо и транспарантно.

Най-солено повишаване на водата ще има в облат Ямбол - с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас - с 12%, а за София - с 9.3%. За област Силистра е планувано нарастване с 6.5%, за Монтана - с 6.4, за Русе - с 6.2%, за Перник - с 5.8%, за Смолян - с 4.5%, за Шумен - с 3%, за Пловдив - с 2.9%, за Кърджали - с 2.8%.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР