Два са клиповете във Facebook, предизвикали паниката през тази седмица

...
Два са клиповете във Facebook, предизвикали паниката през тази седмица
Коментари Харесай

Разказ от село Сотиря - за плашилото Национална стратегия за детето

Два са клиповете във Фейсбук, провокирали суматохата през тази седмица основно след ромското население, че е допустимо страната да вземе деца от учебно заведение без пояснение. Това твърди в собствен роман пред Центъра за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе " Деян Колев, който е бил на среща в сливенското село Сотиря. Припомняме, че селото се прочу с бруталното обезчестяване на малко момиченце, което умря и с опит за ново обезчестяване на друго дете, от двама мъже.
Първият клип е видео от протест от квартал " Факултета " в София, проведен против Националната тактика за детето. Силно въздействие тук оказва главният оратор – жена, която съставлява различна черква и изяснява по какъв начин деца ще бъдат извеждани от фамилиите им, без да се зачитат каквито и да е права на родителите.
Вторият клип е още по-хитро юридически. Това е част от видео, показваща извеждане на деца от полиция от едно от учебните заведения в Асеновград. Оказа се, че видеото е остаряло, а казусът касае татко, нарушил ограничаваща заповед от съда, поради което се е наложила полицейска интервенция в отбрана на децата.
Колев споделя и, че родителите от Сотиря споделили, че са им споделили по какъв начин обществени служащи ще вземат децата на татковци, които не са припознали публично синовете или дъщерите си, фамилии които нямат брак, небогати фамилии, фамилии, при които родителите са в чужбина, а децата се отглеждат от баби и дядовци. Това щяло да става " по новите закони " - кои обаче са тези закони, не било ясно на паникьосаните хора.
" След като обясних, че няма такава тактика, не са одобрявани такива закони и нищо значително не се е трансформирало в законодателството във връзка с извеждането на деца от фамилиите, родителите се съгласиха че евентуално става дума за откровени неистини, на които не би трябвало да имат вяра. Те споделиха, че имат цялостно доверие на своите учители и са уверени че в учебното заведение в Сотиря децата са на несъмнено място. Знаеха за процеса на деинституционализация и закриване на домовете за деца и се съгласиха че  на фона на този развой е нереално да се мисли  по какъв начин ромските деца ще бъдат  взети от техните фамилии. Разговаряхме че доста постоянно обществените служащи не се намесват даже в случаи в които би трябвало да се намесят - по този начин да вземем за пример едно отлично момиче  от шести клас  преди година бе омъжена два пъти от фамилията си и отделът за протекция на детето  не предприе нищо  по отношение на родителите.
Макар и нискообразовани, ромските родители в Сотиря се оказаха  осведомени с значими неща, които се случват в страната и при по-спокоен диалог с тях одобряваха причините ми. От диалога стана ясно, че страховете им се употребяват и от политически  партии, само че най-малко в Сотиря това не бе водещо ", споделя още Колев.
За край той показва безпокойство, че поради тези случаи може родители да отхвърлят да позволяват децата им да вземат участие в извънкласни действия и занимания по ползи, заради " плашилото " Стратегия на детето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР