Два руски стратегически бомбардировача Ту-160 пристигнаха за първи път в

...
Два руски стратегически бомбардировача Ту-160 пристигнаха за първи път в
Коментари Харесай

Два руски бомбардировача Ту-160 пристигнаха на мисия в РЮА

Два съветски стратегически бомбардировача Ту-160 дойдоха за първи път в Република Южна Африка през днешния ден и кацнаха във военновъздушната база Уотърклуф недалече от столицата Претория, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Те са в състав на авиогрупа на съветските Военно-космически сили, която посещава РЮА в границите на подписаното през 1995 година съглашение за военно съдействие.

В групата, която ще взе участие в подготвителна задача, влизат самолети на военно-транспортната авиация Ил-62 и Ан-24 "Руслан ". Полетът на бомбардировачите Ту-160, способни да носят нуклеарно оръжие, от базата им в Русия през въздушното пространство на седем африкански страни до базата в Уотърклуф продължи над 12 часа. Този вид съветски самолети в никакъв случай по-рано не са се намирали на територията на РЮА.

Полетът им съответства с откриването на първата в историята среща на върха Русия-Африка в Сочи. Там през днешния ден се състоя среща сред съветския президент Владимир Путин и президента на РЮА Сирил Рамапоса. Южноафриканският водач акцентира, че неговата страна се придържа към стратегическо партньорство с Русия и разчита на разширение на връзките с нея по най-различни посоки, съобщи ТАСС.

На срещата на върха, която съгласно Ройтерс има за цел да даде подтик на западналото след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики съветско въздействие на африканския континент, президентът Путин прикани за удвояване на търговията с африканските страни през идващите 4-5 години. Той добави че Москва е опростила задължения на африкански страни за към 20 милиарда $. С толкоз се е нараснала и търговията на Русия с африканските страни през предходната година.

Според Ройтерс Москва се стреми и към възобновяване на политическото си въздействие на континента с 54 страни членки на Организация на обединените нации, с големи минерални благосъстояния, и го преглежда и като вкусен пазар за съветски оръжия. Засега обаче Русия е много обратно от първите пет най-големи търговски колегата на континента - Европейски Съюз, Китай, Индия, Съединени американски щати и ОАЕ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР