Два ресторанта за традиционна тай кухня получиха по две звезди

Два ресторанта за традиционна тай кухня получиха по две звезди ...

За пръв път тай ресторанти получиха звезди "Мишлен".Два ресторанта за традиционна тай кухня получиха по две звезди "Мишлен" (Michelin), предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е дебют за гастрономията на тази азиатска страна, известна в целия свят.

"Сорн" (Sorn) и "Ар-Хаан" (R-Haan) в Банкок постигнаха този успех в третото издание на кулинарния гид на "Мишлен" в Тайланд, представено днес в тайландската столица.

За първи път в историята на кулинарния гид заведения, които предлагат тай гастрономия, се присъединяват към затворения клуб на двете звезди.

Управляван от двама млади шеф готвачи, "Сорн" залага на техниките и традиционните рецепти в южната част на страната, откъдето си доставя продуктите чрез мрежа от дребни производители.

Начело на Ар-Хаан е главният готвач Чумпол, който предлага кухня, вдъхновена от кралската традиция на основата на продукти, идващи от всички региони на кралството.

В изданието 2020 на "Мишлен" никой ресторант не е получил три звезди, но три ресторанта са запазили двете си звезди: френските "Норманди" (Normandie) и "Медзалуна" (Mezzaluna), както и ресторантът на германските братя близнаци "Зюринг".

В Азия "Мишлен" покрива Токио, Хонконг и Макао, Шанхай, Сеул, Сингапур, Тайван и Банкок.

Въпреки критиките и полемиките, на които редовно е обект, червеният гид, създаден през 1900 година, си остава ориентир в света на гастрономията, отбелязва АФП.

От около 20 хил. ресторанта, включени в списъка, само стотина са получили върховното отличие от "три звезди".

Източник: dnevnik.bg